Benzin, Motorin ve LGP'ye Çok Kötü Haber! Kriz Kahini Uyardı: Şok Yaratabilir!

Benzin, Motorin ve LGP'ye Çok Kötü Haber! Kriz Kahini Uyardı: Şok Yaratabilir!
Hafta sonuna can sıkıcı bir haberle başladık, motorin pazartesi salıya bağlayan gece yarısı 2.23 TL zamlanıyor. Motorin zammını büyük ihtimalle benzine ve LPG'ye yapılacak zamlar izleyecek, ardından her şey zamlanacak. Bunları öngörmek için kahin olmaya gerek yok, çünkü Türkiye'de yaşıyoruz. Ama dünyada kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini'nin bize daha kötü haberleri de var tabii ki...

2008 küresel ekonomik krizini tahmin eden ünlü ekonomist Nouriel Roubini piyasaların Orta Doğu riskini tam olarak fiyatlamadığını ve çatışmanın yayılma riskinin göz ardı edildiğini söyledi.

New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini İsrail - Hamas geriliminin piyasalarda tam anlamıyla fiyatlanmadığını belirterek çatışmanın yayılma riskine dair uyardı.

roubini2.jpg

Yatırımcıların, İsrail'in Gazze'ye girmesini beklediğini ancak hâlâ daha geniş çaplı bir çatışma riski olduğunu ifade eden Roubini, "İran ve Lübnan işin içine girebilir ve Körfez'in petrol arzı sekteye uğrayabilir" dedi.

roubini1.jpg

Roubini yatırımcıların, İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riskini tam olarak fiyatlandırmadıkları uyarısında bulundu. New York Üniversitesi profesörü ve Macro Associates'in CEO'su Roubini, Fas'ın Marakeş kentinde Bloomberg'e verdiği mülakatta, yatırımcıların İsrail'in Gazze'ye girip Hamas'tan kurtulmaktan başka çaresi kalmayacağını beklediklerini söyledi. Roubini, "Piyasa, İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği, olayların çirkinleşeceği ancak çatışmanın kontrol altında tutulduğu bir temel senaryoyu fiyatlıyor. Bu yüzden petrol fiyatları çok fazla yükselmedi" diye konuştu.

roubini.jpg

Roubini, İran ve Lübnan'ın da olaya dahil olması durumunda Körfez'den petrol arzının kesintiye uğrayacağını ve petrol fiyatlarında bir sıçrama olacağını belirterek "O zaman ekonomik etki çok büyük olur. Yükselen petrol fiyatları stagflasyonist bir şok yaratabilir. Bu temel senaryo değil ama bir risk” dedi.

Etiketler :