BDDK'nın tek hareketiyle: Hem dolar, hem faiz, hem CDS yükseldi

BDDK'nın tek hareketiyle: Hem dolar, hem faiz, hem CDS yükseldi
Reuters'ın geçtiği Merkez Bankası ve BDDK'nın bankalara döviz talimatı verdiği haberlerinden sonra hem Türk lirası dolar ve euro karşısında değer kaybederken hem de faiz yükseldi. Bütün bunların üstüne risk pirimi (CDS) artarak 700 puana dayandı.

Dün ve bugün USD/TRY kurundaki yükseliş dikkat çekiyor. Kur, 2021’in ilk yarısında TCMB Başkan değişikliği ve faizin indirilmesi için yapılan açıklamalarla küresel fiyatlamalardan ayrışarak 8,80’lere çıkarak o günkü rekoru kırmıştı. Eylül’den itibaren ise beklenenin olması yani faiz indirimlerinin başlamasıyla her gün yeni bir rekor görüldü. 20 Aralık’ta 18 seviyesi aşıldı. Sonrasında Merkez Bankasının müdahaleleri ile fiyat 13,80’lerde korundu.

Şubat sonunda savaşın etkisiyle 1 TL’lik artış gösteren kur 14,80’lerde tutunduruldu. Bu süreçte Merkez Bankası faizi yüzde 4’te sabit tuttu. TÜİK 5 Mayıs'ta enflasyonun yüzde 70’e dayandığını açıklamıştı. Merkez de yıl sonu enflasyon tahminini yaklaşık 20 puan gibi son derece yüksek bir oranda artırarak yüzde 23’ten yüzde 43’e çıkardı. Bu hamle sonrasında kurda bir hareketlilik olmadı. Yine geçen hafta Fed’in faiz artırması, Haziran için de 50 baz puandan bahsetmesi ve bütçe daraltmaya başlamasının dahi etkisi olmadı.

dolar-tl.jpg

'Türk lirasında kademeli değer kaybı bekliyoruz

Diğer ülke para birimlerinde de sert bir kayıp yaşanmadı, neden TL’de değer kaybı bekleniyor? Çünkü diğer gelişen ülkelerin tamamında enflasyon Türkiye kadar yüksek değil ve neredeyse tamamı da faiz artırıyor. Yani savunmaları var. TL’de böyle bir savunmanın olmadığı ortada, ama bir şekilde kurda tepkisizlik sürüyordu.

JPMorgan geçen hafta yayımladığı raporda, "TL'nin son dönemdeki istikrarını, küresel finansal koşullardaki sıkılaşma ve cari denge pozisyonundaki bozulma ile uyumsuz görüyoruz" demişti. Societe Genarale ise dün yayımladığı bir raporda Merkez Bankası'nın yüksek enflasyona rağmen para politikası duruşunun değişmesinin düşük ihtimal olduğuna dikkat çekerek, "TL'de kademeli değer kaybı bekliyoruz" dedi.

cds.jpg

En önemli nokta ise CDS

Dolar 15,0 lira altında tutulurken bu süreçte iç ve dış riskler haliyle CDS oranını yükseltti. 5 yıllık risk primi bugün 680 seviyesini aşmış durumda. Dünyada risk primi en yüksek ülkelerden olmamız kendi başına zaten olumsuz bir durum ve kuru tutmak risk priminin çıkmasına neden oluyor.

Kur – enflasyon ve faiz sarmalın sonuçlarından biri de CDS

İktidarın faizi düşürmesinin sıkıntılarını sadece enflasyonda yaşamıyoruz.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 50 baz puanı aşan sert yükselişle dün günü 684/694 seviyesinden tamamlayarak mart'ta gördüğü 700 baz puanın üzerindeki rekor seviyelere yeniden yaklaştı.

Yüzde 70 gibi korkunç bir enflasyon ortamında hanehalkının derdi gündelik ihtiyaçları karşılamak, çünkü temel ihtiyaçlar noktasında her gün fiyatların değişmesi tüketici de geleceğe dair de karamsarlık yaratıyor. Böylesi bir ortamda umut ışığı yaratmanın adı konut finansmanı sağlamak olamaz. Dün açıklanan üç paketli projenin 85 milyonu kapsamadığı ortada. Tıpkı KKM düzenlemesi gibi konutta da zaten gelir sorunu yaşamayanlar için bir fırsat söz konusu. Ayrıca düşük faiz ve uzun vadeli geri ödeme planı konut fiyatlarını hedeflendiği gibi düşürmekten ziyade arttırdı.

Enflasyon, kur ve CDS tarafında daha yüksek rakamları görebiliriz

Dolar kurunda 15,65 seviyesini takip ediyoruz. Haftalık kapanışın bu seviye üzerinde olması durumunda maalesef ki yeni eşikler söz konusu olabilir. Bu noktada merkezden gelecek müdahalelerin döviz satmakla sınırlı kalması oynaklığın da artmasına neden olabilir.

grafik-1.jpg

grafik2.jpg

Kurda 14,80 üzerini güçlü alım bölgesi olarak görülürken 15,65’i ilk direnç, 17,15’i ise ikinci direnç noktası olarak görülüyor.

Ne olmuştu?

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bankalardan döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu saat aralıklarında yapılmasına yönelik talimat verdiği öne sürüldü. Verilen bu talimatla TL'deki hareketliliğin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi.

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, bankalardan döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu saat 10.00-16.00 aralarında gerçekleştirmesini istediği iddia edildi.

Reuters'a bilgi veren üç bankacı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) sözlü olarak söz konusu talebin bankalara iletildiğini söyledi.

Konuya yakın bir kaynak uygulama ile likiditenin düşük olduğu saatlerde TL'deki oynaklığın azaltılmasının amaçlandığını kaydetti.

TCMB henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı, BDDK'den ise yorum talebine ilişkin bir yanıt gelmedi.