Baz Etkisi Nedir? Enflasyonda Düşüşe Neden Olur Mu?

Baz Etkisi Nedir? Enflasyonda Düşüşe Neden Olur Mu?
Baz etkisi bir önceki yılın aynı ayının enflasyon oranıyla direkt ilgilidir. Enflasyon oranı bir önceki yılın aynı ayında çok düşükse, bu yıl görülen fiyat endeksindeki daha ufak bir artış bile aritmetik olarak yüksek bir enflasyon oranı doğuracaktır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) göre baz etkisi bir yıl önceki istatistikle karşılaştırmayla ortaya çıkan değişime denilmektedir.


Ekonomiyle yakından ilgilenen veya ilgilenmeyen herkesin incelediği baz etkisi ne demek? araştırmasına ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, Aralık ayında Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde "enflasyonun baz etkisiyle düşeceği" açıklaması neden oldu.

Yine aynı dönemde enflasyonda baz etkisinin etkili olacağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Aralık ayında yaptığı açıklamada "Mevcut yıllık enflasyon oranında önümüzdeki aylarda hızla ortadan kalkacak baz etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla enflasyonun gerçek eğilimini anlamak için aylık gelişimlere odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşımdır." demişti.

Bu da Bilal'in Enflasyonu

thumbs-b-c-0c6da4de18cd271cf102642b33dc8433.jpg

Baz Etkisi Örnek

Enflasyonda Baz Etkisi Nedir? açıklamasını bir örnekle anlatmak gerekir:

2022 Mart ayı yıllık enflasyonu hesaplanırken, 2022 yılı Mart ayı tüketici endeksinin 2021 yılı Mart ayı tüketici endeksine göre yüzde değişimi alınmaktadır. 2022 yılı Mart ayında tüketici endeksi normal ortalamalara göre çok daha düşük bir oranda artmış ise, 2021 yılı Mart ayında yıllık enflasyonu yükseltici bir baz etkisi görülecektir.

Baz Etkisi Enflasyonda Düşüşe Neden Olur Mu? Merkez Bankası Bu Konuda Ne Açıklama Yaptı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde "küresel barış sağlanıp baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla" enflasyonun düşeceği öngörüsü paylaşsa da bu söylem piyasalarda henüz karşılık bulmuş değil.