Bayramda memlekete gitmek hayal oldu

Bayramda memlekete gitmek hayal oldu
Ramazan Bayramı'ndan bu yana akaryakıt fiyatlarında fahiş artışlar meydana geldi. Kurban Bayramı'nda memleketine gitmek isteyen asgari ücretle geçinen aileler için ise bu plan hayal oldu. CHP'li Akın, iktidara seslendi ve bayram boyunca paralı olan tüm yolların ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Son iki ayda akaryakıta gelen peş peşe zamlar yurttaşı kara kara düşündürürken Kurban Bayramı'nda memlekete gitme hayali kuranların da hevesi kursağında kaldı. Ramazan Bayramı'ndan bugüne kadar geçen yaklaşık iki aylık dönemde otobüs bilet fiyatları yüzde 65'e varan oranda zamlandı.

'Akaryakıtta derhal vergi indirimi yapılmalı'

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bayramda asgari ücretli ailelerin memleketlerine gitmesi imkansız hale geldi. İktidar, vatandaşlarımızı rahatlatmak için akaryakıtta derhal vergi indirimi yapmalı ve bayram boyunca paralı otoyol ve köprülerin tamamı da ücretsiz olmalı” dedi.

'Otobüs bilet fiyatlarına fahiş zamlar'

CHP’li Akın, bayramı memleketlerinde geçirmek isteyen yurttaşların bayrama yaklaşık iki hafta kala artan otobüs bileti fiyatları nedeniyle 'kara kara düşündüğünü' söyledi. Yaklaşık iki ay önceki şeker bayramı dönemine göre otobüs bileti fiyatlarına fahiş zamlar geldiğine dikkati çeken Akın, fiyat değişimiyle ilgili şu bilgileri verdi:

İstanbul-Ankara otobüs bileti fiyatının artışı yüzde 60’ı buluyor. Benzer şekilde İstanbul-İzmir arasındaki bilet fiyatı da iki ay içinde yüzde 65 oranında arttı.1.jpg

'Bir depo motorinin maliyeti 440 lira arttı

Şeker Bayramı öncesi litresi 19 lira 10 kuruş olan benzin yüzde 45 oranında zamlanarak 27 lira 70 kuruşa çıktı. Nisan ayının başında litresi 21 lire 35 kuruş olan motorin de yüzde 40 oranında zamlanarak 30 lira 11 kuruşa yükseldi. 50 litreden oluşan bir depo benzinin maliyeti 955 liradan bin 385 liraya çıkarak 430 lira arttı. Bir depo motorinin maliyeti de bin 65 liradan bin 505 liraya çıkarak 440 lira arttı.

Yüksek hızlı tren (YHT) seferlerine Şeker Bayramı’ndan önce mart ayında yüzde 10, nisan ayında ise yüzde 15 oranında zam gelmişti. YHT sefer bilet fiyatlarına son olarak haziran ayında yüzde 30 oranında zam geldi. Buna göre İstanbul-Ankara seferinin bilet fiyatı 195 liraya çıkarken; İstanbul-Konya seferinin bilet fiyatı ise 235 liraya yükseldi."

'Bayramda paralı olan yollar ücretsiz hale getirilmeli'

CHP’li Akın, iki hafta sonra Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşların memleketlerine ya da farklı şehirlerdeki akrabalarına gitmek için yola çıkacağını anımsatarak artan akaryakıt ve bilet fiyatları nedeniyle yolculuk yapmanın lüks olduğunu kaydetti.

CHP’li Akın, iktidara şu çağrıyı yaptı:

Asgari ücretle geçinen ailelerin memleketlerine gitmeleri imkânsız hale geldi. Bazı otobüs firmaları her gün artan akaryakıt fiyatları nedeniyle rezervasyon yapmıyor. Vatandaşlarımızın bayramda rahat yolculuk yapmaları için akaryakıtta derhal vergi indirimi yapılmalı. Vergi indirimiyle akaryakıt ürünlerinin fiyatlarını 20 lira düzeyine indirmek mümkün. Bayram boyunca paralı olan bütün köprü ve otoyollarda ücretsiz hale gelmeli.

Etiketler :