Bankada Parası Olanlar Dikkat! Faizler Bu Seviyeye Demir Attı: 1 Milyon TL'de Bir Ayda Dikkat Çeken Kayıp

Bankada Parası Olanlar Dikkat! Faizler Bu Seviyeye Demir Attı: 1 Milyon TL'de Bir Ayda Dikkat Çeken Kayıp
TL faizlerinde oynaklık yaşanıyor. Kısa bir süre önce 58-60 seviyelerinde olan faizler, 40-45 bandına geriledi. Uzmanlar paranın uzun dönem değerlendirilmesini öneriyor.

Bankada parası olan herkes için önemli gelişmeler yaşanıyor. İki ay önce %58-60 aralığında seyreden ve son haftalarda düşüş eğilimi gösteren TL mevduat faizleri, artık %50’nin altına iniyor. Bu 10 puanlık düşüş, 1 milyon TL mevduatı olan biri için aylık 8 bin TL daha az kazanç anlamına geliyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, bankacılar, birikimlerini kullanmayacak olan kişilere, paralarını uzun vadeli olarak bağlamalarını öneriyor.

Türkiye ekonomisinde, "kredilere bağlı aşırı tüketimi frenlemek" ve "Türk lirası cinsinden tasarrufları teşvik etmek" amacıyla yüksek faiz politikası uygulanmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadele kapsamında sürdürülen bu politika etkisini göstermeye başladı. Ancak son haftalarda mevduat faizlerinde kayda değer değişiklikler yaşanıyor.

Yüzde 50'nin Üzeri Tarihe Karışıyor

Nisan ayında KKM hariç TL mevduatlar için %58-60 aralığındaki faiz oranlarına birçok bankada kolaylıkla ulaşılabiliyordu. Ancak son haftalarda TL mevduat faizlerinde yaklaşık 10 puanlık bir düşüş meydana geldi. Günümüzde %50'nin üzerinde mevduat faizi oranı, artık sadece sınırlı sayıda bankada yüksek meblağlar için veya “hoş geldin faizi” adı altında sunuluyor.

Aylık Getiri 8 Bin TL Azaldı

Uzun yıllar sonra %50’nin üzerine çıkan mevduat faizleri için bu seviyenin, bundan sonra "tavan" olması bekleniyor. Mevcut faiz oranlarına bakıldığında ise %45-50 aralığında oranlar teklif ediliyor. Son iki ayda mevduat faizlerinde gerçekleşen 10 puanlık düşüş, 1 milyon TL'nin aylık getirisini 48 bin TL’den 40 bin TL’ye kadar düşürdü.

Tasarruf Sahipleri Ne Yapmalı?

Bankacılar, enflasyonda düşüş eğiliminin başladığını ve buna paralel olarak faiz indirimi beklentilerinin arttığını belirtiyor. Bu öngörüler doğrultusunda mevduat faizlerindeki düşüş trendinin devam edebileceğini ifade ediyorlar. Yakın gelecekte birikimlerini kullanmayı düşünmeyen vatandaşlara ise, paralarını daha uzun vadeli bağlamaları öneriliyor.