Banka kredisini en çok ücretliler çekti

Banka kredisini en çok ücretliler çekti
Cep yakan pahalılık nedeniyle ücretlilerin gelirleri her geçen gün eriyor. Vatandaş artık temel ihtiyaçlarını karşılamak için dahi kredi çekiyor. Bankalardan çekilen kredilerin yüzde 75’i ücretliler oluşturuyor.

Türkiye'de artan işsizlik ve enflasyon nedeniyle ekonomik sıkıntılar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınıyla da mücadele eden milyonlar, milyonlar ise bankaların insafına terk edildi. Salgının başında önce düşük faizle borçlanmalar artarken, faiz oranlarının yükselmesine rağmen milyonlar en temel ihtiyaçlarını karşılamak için bile bankalara muhtaç oldu.

Ülkede 10 milyon civarında kişi asgari ücretle çalışıyor, ancak yüzde 19,25 olan enflasyon asgari ücretlinin alım gücünü daha da düşürüyor.

Yaklaşık 26 milyon kişi tüketici ve konut kredisi çekti

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verileri de bu durumu kanıtlar nitelikte. Ülke genelinde Haziran 2021 itibarıyla tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 25 milyon 529 bin kişi, kredi miktarı ise yaklaşık 656 milyar TL olarak gerçekleşti. Nisan-haziran döneminde bankalar tarafından dağıtılan tüketici ve konut kredilerinde ihtiyaç kredileri yüzde 81 ile en büyük payı almış oldu.

Nisan-haziran döneminde 3 milyon 452 bin kişi, 71 milyar TL tutarında tüketici kredisi kullandı. Bunların yüzde 75’ini yani 2 milyon 593 binini ücretli çalışanlar oluşuyor. Kredi borçlusu 100 kişiden 60’ının aylık geliri ise 3 bin liranın altında.

Kredi çekenlerin yüzde 29’u asgari ücretli

Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, gelir durumuna göre bakıldığında tüketici ve konut kredisi borçlularının yüzde 29’unu asgari ücretliler oluşturuyor. TBB’nin yılın ikinci çeyreğine ilişkin raporuna göre kredi borçlusu 1 milyon 4 bin 383 kişinin geliri 3 bin liranın altında.

Yüzde 24'ü 3 bin liranın altında gelire sahip

Borçluların bankalara olan tüketici ve konut kredisi borcunun toplamı ise 20,7 milyar lira. Başka bir ifadeyle nisan-haziran döneminde kullanılan kredilerin yüzde 24’ü 3 bin liranın altında geliri olan yurttaşlara ait.

Alım gücü artıyor

Asgari ücretli geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre gıda karşısında alım gücünü reel olarak yaklaşık yüzde 6,2 oranında kaybetmiş durumda. Yılbaşında 383 dolara denk gelen asgari ücret, dolar kurundaki artış nedeniyle 327 dolara geriledi. 9 ayda asgari ücretlinin kaybı 56 dolar, şu anki döviz kuru ile yaklaşık 484 lira civarında.

Etiketler :