“Bana yüzde 30 zam yapanlar utansın” dedi işten atıldı!

“Bana yüzde 30 zam yapanlar utansın” dedi işten atıldı!
Uluslararası bir reklam ajansında görsel tasarımcı olarak çalışan U. S.’nin, çalışanların da olduğu bir ortamda söylediği "Bana yüzde 30 zam yapanlar utansın..." sözünü başına bela oldu. Anılan söz nedeni ile savunması istenen U. S. noter yolu ile de uyarıldı. U. S. bir süre sonra da işten çıkarıldı. Şirket adına yapılan savunmada ise, U. S.’nin anılan ifade ile iş barışını bozduğu öne sürüldü.

Dünyanın en büyük reklam ajansları listesinde ilk 10’da yer alan Güney Koreli, Cheil Türkiye’de bir yıl kadar görsel tasarımcı olarak çalışan U. S.’nin, ücretine yapılan zam oranın iş ortamında açıklaması ilgi çeken bir davaya neden oldu.

İstanbul İş Mahkemesi’nde görülen davaya göre, U. S. anılan şirkette 5 Eylül 2022’de işe girdi. Davaya konu olay ise 3 Nisan 2023 günü yaşandı. Anılan gün U. S., ücretine yapılan zammı öğrendikten sonra işyeri ortamında "Bana yüzde 30 zam yapanlar utansın..." ifadesini kullandı.

‘AMACIM ŞAKA YAPMAKTI’

Şirket, U. S.’den, anılan ifadesi için savunma istedi. U. S. şirkete sunduğu yazılı savunmasında anılan ifadeyi kullandığını kabul etti ancak, bir tepkiden ziyade arkadaşları ile şakalaşırken bu sözü söylediğini kaydetti.

adsiz-tasarim-2024-07-21t013703-280.png
"Bana yüzde 30 zam yapanlar utansın..." ifadesi nedeniyle U.S.'nin savunması alındı...

NOTER İHTARNAMESİ İLE UYARI

Şirket, yazılı savunmasını aldığı U. S.’yi bir de noter yolu ile uyardı. Beşiktaş 1. Noterliği üzerinden gönderilen 12 Nisan tarihli ihtarname ile U. S. uyarıldı. Süreç devam ederken, U. S. 20 Eylül 2023 günü işten çıkarıldı. Kendisi ile yapılan sözleşme ise feshedildi.

‘AÇIKLADIĞI ZAM ORANI SIR DEĞİLDİ’

U. S. şirkete karşı dava açtı ve işe iadesini istedi. Dava dilekçesinde, U. S.’nin işyerindeki hakkaniyetsizliğin çözülmemesi neden ile anılan ifadeyi espri olarak kullandığı kaydedildi. Dilekçede, U. S.’nin işyeri ortamında aldığı maaş miktarını açıklamadığı, zam oranının da herkes tarafından bilindiği kaydedildi.

ŞİRKET: MAAŞLARIN GİZLİLİĞİ KURALINI BOZDU!

Şirket adına yapılan savunmada ise U. S.’nin anılan ifadeyi kullanmasının çalışma barışını bozduğu, fesih işleminin haklı ve geçerli nedene dayadığı kaydedildi. Dilekçede “Maaşların gizliliği şeklinde bir işyeri kuralı bulunmasına rağmen davacı tarafından bile isteye bu kural ihlal edilmiştir” denildi.

Dilekçede U. S.’nin işten çıkarılmasının bir diğer gerekçesinin ise mesai saatlerine uymaması olduğu kaydedildi. U. S. adına yapılan savunmada ise bu iddianın gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Dikkat çeken dava dosyasına ilişkin yargılamanın ise sürdüğü anlaşıldı.

Kaynak:halktv.com.tr