Avrupa'da, SpaceX'e rakip olacak dev birleşme

Avrupa'da, SpaceX'e rakip olacak dev birleşme
Eutelsat ve OneWeb arasında yürütülen birleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. İngiliz şirketine 3.4 milyar dolar değer biçilen anlaşma sonrası ortaya çıkacak şirketin, düşük yörünge piyasasında SpaceX’e rakip olacağı belirtiliyor.

Eutelsat Communications SA ve OneWeb Ltd. arasındaki birleşme anlaşmasıyla, 3.4 milyar dolar değerle Avrupa’nın en büyük uydu şirketi doğdu. Böylece Avrupa, Elon Musk’ın SpaceX şirketine rakip olma yolunda önemli bir dönemeci daha geride bıraktı.

İki şirketten yapılan açıklamada, OneWeb hissedarları Eutelsat’ın hisselerinin yüzde 50’sine sahip olacak ve Paris’te işlem görmeye devam edecek olan şirket Londra Borsası’nda da işlem görmek için başvuruda bulunacak. Anlaşma, şirketler ve hükümetler arasında son dönemde düşük yörünge uyduları aracılığıyla hızlı internet sağlamak için yaşanan rekabetin sonucu olarak değerlendiriliyor.

Hem İngiltere hem de Fransız devletlerinin iki şirkette karşılıklı olarak hisse sahibi olduğu ve İngiltere’nin firmanın genel merkezinin nerede olacağı gibi stratejik konularda veto hakkına sahip olmasına yetecek kadar özel yetkili hisseye sahip olmaya devam edeceği belirtiliyor. Hisse sahipleri birleşme sonucu eşit derecede hisseye sahip olacaksa da yapılan anlaşma Eutelsat için bir satın almanın işaretlerini taşıyor.

Kendi markasıyla devam edecek

OneWeb firmasının kendi markasını taşımaya devam edeceği ve birleşme sonrası grubun düşük yörüngeli uydu işlerini yürüteceği belirtiliyor. Şirket aynı zamanda Paris’te birincil halka arzını gerçekleştirecek.