Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentilere paralel olarak mevduat faizini yüzde 3,75 seviyesinde sabit bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyesinde sabit bıraktı.

AMB Haziran toplantısında Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmüştü.

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Haziran ayında beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesinde belirlemişti. Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon ise Haziran'da yıllık yüzde 2,9 seviyesinde ölçülmüştü.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,84 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmetleri, yüzde 0,48 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,17 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,02 ile enerji ürünleri izledi. AB uyumlu verilere göre Haziran’da enflasyonun en yüksek gerçekleştiği ülkeler yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 3,6 ile Macaristan ve İspanya, 3,5 ile Hırvatistan ve 3,4 ile Hollanda oldu.

Öte yandan ekonomistler Eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha beklediklerini açıkladı. Bloomberg Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti David Powell konu hakkında yaptığı açıklamada AMB’nin Temmuz ayında faizleri sabit tutacağını, ancak yavaşlamanın Eylül ayında yeni bir hamlenin önünü açacağını belirtmişti.

AMB Başkanı Christine Lagarde TSİ 15:45’te basın toplantısı düzenleyecek.