AVM'ler Su Alıyor, Amiral Gemisi Batıyor

AVM'ler Su Alıyor, Amiral Gemisi Batıyor
Perakende sektöründe yüksek maliyet ve kira talepleri markaları zorluyor, satışlarda daralma yaşanıyor. BMD Başkanı Öncel, sektörün sorunlarını fiyat artışları ve kira talepleri olarak öne çıkarıyor.

Ekonomik kriz derinleştikçe çeşitli alanlarda yeni sorunlar baş göstermeye devam ediyor. Hizmet sektörünün amiral gemisinde tablo hiç açıcı değil.

Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün en büyük iki sorununun yüksek maliyet artışları ve fahiş kira talepleri olduğunu belirtti.

YÜKSEK MALİYET ARTIŞLARI SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Öncel, BMD çatısı altında faaliyet gösteren 514 marka olduğunu ve düzenli olarak yapılan anketlerle sektörün nabzını tuttuklarını ifade etti. Anket sonuçlarına göre, sektörün en büyük sorununun yüksek maliyet artışları olduğunu söyledi. İthal girdilere uygulanan ilave gümrük vergileri ve bitmiş ürünlerdeki referans fiyat uygulamasının maliyetleri artırdığını vurguladı.

KİRA ARTIŞ TALEPLERİ FİYATLARA YANSIYOR

Öncel, AVM ve cadde mağazalarında yaşanan 6 kata varan kira artış taleplerinin fiyatlara doğrudan yansıdığını belirtti. Üye markaların tamamının bu durumdan şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Astronomik kira artış taleplerinin sektörün kârlılığını olumsuz etkilediğini ifade etti.

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

İlk çeyrekte daralan satışların, ramazan bayramı alışverişiyle Nisan ayında bir miktar arttığını belirten Öncel, ancak bazı markaların hala daralma yaşadığını söyledi.