Asgari Ücrette Yüzde 35 Zam İddiası! İşte Kuruşu Kuruşuna Zam Hesabı

Asgari Ücrette Yüzde 35 Zam İddiası! İşte Kuruşu Kuruşuna Zam Hesabı
Asgari ücret görüşmeleri için geri sayım başladı. birçok çalışan yani yılda ne kadar zam alacağını merak ediyor. Ekonomist Muhammet Bayram, yeni asgari ücret zam oranı beklentisinin yüzde 35 olduğunu ifade etti.

Asgari ücretli 7 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeye kısa bir süre kaldı. Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan yeni asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına başlayacak.

İşsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, engelli aylıkları da zamlanmış olacak.

Peki asgari ücrette beklentiler ne? Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk'te kuruşu kuruşuna zam hesaplaması yaptı.

Muhammet Bayram, yeni asgari ücret zam oranı beklentisinin yüzde 35 olduğunu ifade etti.

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2023 yılının enflasyonunun belli olmasına son iki ay kaldı. Temmuz, eylül, ekim aylarının enflasyonu belli oldu. Yüzde 29.40’lık zam kesin. SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alacak. Şu anda memur ve memur emeklisine yüzde 9 refah payı artışı yapılacak.''

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM BEKLENTİSİ NE?

Son zamlarda memur ve memur emeklilerine hem de normal emeklilere aynı oranda zam yapıldı. Yüzde 50’ye yakın hem emeklilerimize hem de memurlarımıza bekliyoruz.

Burada asgari ücret merak konusu. Çünkü asgari ücret hem taban ücret olması hem de artış oranının özel sektördeki diğer çalışanları etkilemesinden dolayı çok önemli. Piyasanın bir dengesi var. İşçi, işveren dengesi pandemiden itibaren bozuldu. Ne işveren ne çalışan memnun. Çalışanlar maaşları yeterli görmüyor. İşverenler işçi bulamamaktan yakınıyor.

ÖZEL SEKTÖR NE KADAR ZAM YAPACAK?

Yüzde 50 zam şirketleri zorlayacaktır. Öte yandan asgari ücretli olarak bir kişi tek başına çalışıyorsa, eşi çalışmıyorsa, başka geliri yoksa yüzde 50’lik artış 17.103 TL’ye denk gelir. Büyükşehirlerde bunun yarısı ortalama ev kirasıdır. Geri kalan tutar ile yaşamaya çalışılacak. Bu mümkün değil. Bu dengenin iyi belirlenmesi gerekiyor. Ücret fiyat dengesi şaştı.

Etiketler :