Asgari Ücreti Nokta Atışıyla Bilen SGK Uzmanı Özgür Erdursun, En Düşük Emekli Maaşı İçin Formül Verdi

Asgari Ücreti Nokta Atışıyla Bilen SGK Uzmanı Özgür Erdursun, En Düşük Emekli Maaşı İçin Formül Verdi
SGK uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret için 17.000 TL'lik tahmin yapmıştı. Asgari ücreti nokta atışı bilen Erdursun, en düşük emekli maaşının ne kadar olması gerektiğini hesapladı.

Emekli maaşı zammına yönelik heyecanlı bekleyiş başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun'un değerlendirmesine göre, 8077 liralık seyyanen zam ve enflasyon farkı eklenerek en düşük emekli aylığının 17.940 TL olması gerektiği belirtildi.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından memurlar, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışı konusuna odaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak Çarşamba günü saat 10.00'da açıklayacak. Bu verilerle birlikte emekli maaşı zam oranı da netleşecek ve 7500 TL olan en düşük emekli maaşı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin alacağı karar bekleniyor.

emekli-2.jpg

Aralık ayı enflasyonu beklenti anketine göre, söz konusu ay için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 65,19 olarak belirlendi. TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 arttı. Bu da Temmuz-Kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 33,66'lık bir artışa işaret ediyor.

Emekliler, 2023'te en düşük emekli maaşının 7.500 liradan, yeni asgari ücret seviyesi olan 17.002 TL'ye yükseltilmesini talep ediyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretteki tahminle en düşük emekli maaşının 11.250 TL'ye çıkabileceğini söyledi. Erdursun'a göre, emekli aylıklarına 8 bin lira seyyanen artış yapılması gerekiyor. Bu durumda en düşük emekli maaşı, şu anda 5 bin TL civarında olan kök aylık üzerine eklenen seyyanen artış ve yüzde 38 enflasyon farkı ile 17.900 lira civarında olabilir.

emekli-ikramiye0.jpg

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek olarak yüzde 4'lük ek ödeme veriliyor. Ancak bu rakam, 7500 TL olan en düşük emekli maaşını karşılamıyorsa, Hazine ve Maliye Bakanlığı devreye giriyor. 7500 liranın üzerinde emekli aylığı alanlar için ise doğrudan 6 aylık enflasyon rakamları belirleyici oluyor. Ancak en düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Kanun teklifi hazırlandıktan sonra Meclis'e sunuluyor, taban aylıklar resen belirleniyor ve Meclis'in onayına sunuluyor. Aynı şekilde seyyanen zam veya refah payı için de Meclis onayı gerekiyor.

Etiketler :