Arasının Bozuk Olduğu İsmi Ekonomi İşleri Başkanlığı'na Atadı! Erdoğan'dan Mehmet Şimşek'e Gözdağı Mı?

Arasının Bozuk Olduğu İsmi Ekonomi İşleri Başkanlığı'na Atadı! Erdoğan'dan Mehmet Şimşek'e Gözdağı Mı?
Ekonomi yazarı Barış Soydan, AKP MKYK'de gözden kaçan bir atamayı sosyal medya hesabından paylaştı. Soydan, Mehmet Şimşek'in arasının bozuk olduğu Nihat Zeybekçi'yi, Ekonomi İşleri Başkanlığı'na getirmesini Erdoğan'dan tazyik olarak niteledi.

AKP’nin yeni MKYK’sı belli oldu. Ekonomi İşleri Başkanlığı’na Nurettin Canikli’nin yerine Nihat Zeybekci atandı.

AKP’nin 4. Olağan Kongresi’nde ekonomiden sorumlu genel başkanlığı görevine eski bakan Nihat Zeybekçi’nin getirilmesi ekonomi çevrelerinin kafasında soru işareti oluşturdu.

Ahmet Davutoğlu’nun başkanlıktan istifa ettikten sonra yerine getirilen Binali Yıldırım’ın kurduğu hükümet dönemde Mehmet Şimşek’in ekonomideki yetkileri kısıtlanmıştı. Şimşek’e bağlı ve ilgili kurumlar elinden alınmış dönemin bakanları Nurettin Canikli ve Nihat Zeybekçi’ye bağlanmıştı.

binali-yildirim.jpg

Zeybekçi’nin yeniden ön plana çıkmasını değerlendiren ekonomi yazarı Barış Soydan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

“Fark edilmedi ama Ak Parti ekonomi işleri başkanlığına Nihat Zeybekci’nin getirilmesi çok önemli bir gelişme. Zeybekci’nin Mehmet Şimek’le arasının bozuk olduğu biliniyor.

Zeybekci ve Şimşek 2015’te Merkez Bankası kanununun değiştirilmesi tartıştışmasında da karşı karşıya gelmişti. Zeybekci elbette yalnız değil, iktidar partisi içinde düşük faiz ve büyüme yanlısı kanattan.

Peki bu atamanın anlamı ne?

Çok farklı seçenekler varken Zeybekcinin seçilmesi çok açık bir mesaj. Şimşek’e sonuç alması için tazyik.

Zeybekci düşük profilli yönetici mi olacak, yoksa etkin bir yönetici ve açıklamalar yapacak mı, en kritik nokta da bu.”

simsek-zeybekci.jpg

SEPET POLEMİĞİNE GİRMİŞLERDİ

Nihat Zeybekci ve Mehmet Şimşek arasında enflasyon sepeti konusunda geçmişte tartışma yaşanmıştı. İkili arasındaki “sepet polemiği” kamuoyunda gündem olmuştu. Bu nedenle Erdoğan’ın Nihat Zeybekçi’yi tercih etmesi ilgi çekti.

O dönemde Ekonomi Bakanı olan Nihat Zeybekci, yıl sonunda enflasyon sepetinde gıda ürünlerinin payının düşürüleceğini söylemişti. Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, buna karşı çıkarak, “TÜFE sepetindeki ağırlıklar hanehalkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale söz konusu değildir, asla olmayacaktır” ifadesini kullanmasıyla birlikte ikili arasında bir polemik oluşmuştu

ENFLASYON SEPETİ NEDİR?

Enflasyon sepeti, vatandaşın aldığı temel mal ve hizmetlerden oluşuyor. Sepetteki ürün gruplarının fiyatlarındaki değişimler aylık ve yıllık enflasyonu etkiliyor.

Etiketler :