Ara Zam Bu Sektörde Çalışanlara Yapılıyor! Her İki Şirketten Biri Zam Yapmayacak

Ara Zam Bu Sektörde Çalışanlara Yapılıyor! Her İki Şirketten Biri Zam Yapmayacak
Temmuz ayında milyonlarca asgari ücretli çalışanın maaşlarına zam yapılmadı. Asgari ücretli kamu işçileri aylık 17 bin lira ile geçimlerini sağlamaya çalışırken özel sektörde ara zam tamamen işverenin vicdanına bırakılmış durumda. 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'na göre ise her iki şirketten biri zam hazırlığı yapıyor.

Özel sektörde Temmuz zammı tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığında yürütülen 2024’ün ilk yarısına ait 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'na göre, teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u çalışanlarına Temmuz dönemi için ara zam planlıyor.

2 ŞİRKETTEN BİRİ ZAM HAZIRLIĞINDA

Raporda dövizle maaş alan teknoloji sektörü çalışanlarının, "Teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u Temmuz ara döneminde ücret artışı yapmayı planlarken, yüzde 33'ü henüz karar vermemiş durumda gözüküyor. Yüzde 18'lik bir kesim ise ücret artışı yapmayı planlamıyor. Bu durumda kararsızlar ve ücret artışı yapmayacağını dile getiren şirketlerin toplam oranı ise yüzde 51’i buluyor" ifadeleri yer alıyor.

thumbs-b-c-9f108c44e0fe9ad19e92151e028db4f6.jpg

FİNANS SEKTÖRÜNDEN DE ZAM SİNYALLERİ GELİYOR

Temmuz ayına girmeden ilk zam haberi Garanti Bankası'ndan geldi. Garanti Bankası'nın ardından bir ara zam haberiyle de Yapı Kredi Bankası ara zam yapacağını açıkladı.

Yapı Kredi Bankası 20.dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan maddeye göre, enflasyon artı yüzde 3 zam yaptı. Yapı Kredi Bankası’nda örgütlü sendika Basisen’den yapılan açıklamaya göre, çalışanlara 1 Temmuz 2024 tarihinden geçerli olmak üzere TÜİK tarafından ilan edilen 6 aylık enflasyon olan yüzde 24,73’e ilave olarak yüzde 3 zam yapıldı.