Altın Sahiplerine Soğuk Duş: "Bakanlık Kararıyla Temmuz Ayında Yasaklanıyor"

Altın Sahiplerine Soğuk Duş: "Bakanlık Kararıyla Temmuz Ayında Yasaklanıyor"
2023 yılının Ağustos ayı itibarıyla ekonomi politikasında yaşanan değişimler, ilk aşamada altın ithalatı ve üretim aşamalarına yönelik kısıtlamalara neden olmuştu. Kuyumculuk ve mücevherat sektörü tarafından gelen tepkilere rağmen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altında kısıtlamaların süreceğini açıkladı. Temmuz ayı itibarıyla altın işlemlerine yönelik alınacak yeni kararlar belli oldu.

28 Mayıs 2023 tarihli seçimlerinin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, Ağustos ayında aldığı kararlar ile işlenmemiş altın ithalatına yönelik bir dizi kısıtlamaya gitmişti.

Özellikle Türkiye'de yaşanan ekonomik belirsizlik nedeniyle şirketlerin varlıklarını altın tarafında değerlendirmesinin önüne geçmek amacıyla atılan adımların üzerinden bir yıl geçerken, bu tedbirlere ek olarak çeyrek gram ve yarım gram altın üretimlerine de yasak getirilmişti.

Bu yolla hem şirketlerin hem de bireysel yatırımcıların altın iştahına ket vurmayı hedefleyen ekonomi yönetimine ilk tepki, kuyumculuk ve mücevherat sektöründen geldi. Atılan adımların manasız olduğunu belirten sektör temsilcileri, kısıtlamaların gevşetilmesi çağrısında bulunurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada altın yasaklarının devam edeceğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

gramaltin2.jpg"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz"

TEMMUZ AYINDA YENİ YASAKLAR GELİYOR

Altın tarafında 'normalleşme' adımlarının talep edilmesine rağmen, yürütülen ekonomi politikaları kapsamında kısıtlayıcı adımların sıklaştırılacağı öğrenildi.

3 aydır dolar kurunda yaşanan yatay seyir, altın fiyatlarını tamamen ons ile uyumlu hale getirirken, ilerleyen aylarda yükselişe geçmesi beklenen altına yönelik talepleri şimdiden kısıtlamak için hazırlıklar başladı.

gramaltin5.webpKuyumcu İslam Memiş, yaptığı açıklamada ekonomi yönetiminin yaz aylarında 22 ayarlık gram altın üretimini tamamen durdurmaya hazırlandığını belirterek, bu kararın alınması halinde sürecin ilerleyen dönemde 24 ayarlık 1 gram altınlara da sıçrayabileceği uyarısında bulundu.

Şimşek yönetimi, geçtiğimiz yıl göreve başladığında çeyrek ve yarım gram altın üretimlerini durdurmuştu. Yaz aylarında başlayan düğün sezonu nedeniyle gram altınlar için de kısıtlama kararlarının devreye sokulması bekleniyor.