Altın Sahiplerine Kara Haber: "Bakanlık Kararıyla Temmuz Ayında Yasaklanacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde yürütülen yeni ekonomi programında altın ithalatına yönelik birçok kısıtlama getirilmişti. Kota uygulamasının ardından bakanlık kararıyla altın alım-satım işlemlerine yönelik yeni bir uygulamaya gidileceği iddia edildi.

Geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ilk iş olarak seçim öncesi piyasalara yönelik uygulanan yasaklarda gevşetmeye gitmişti.

Döviz tarafında kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talebi doğrultusunda altın sahipleri için bir dizi sistem değişikliği yaşanırken, altın ithalatına yönelik kota uygulaması getirilmiş ve bu karar kuyumcular ve mücevherat sektörü tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

altinfiyat3.jpgMEHMET ŞİMŞEK: "YASAKLAR SÜRECEK"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelen tepkilere karşın çok sert ifadeler kullanırken, yaptığı açıklamada "Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz" ifadelerini kullanmış ve kısıtlamalardan geri adım atılmayacağının altını çizmişti.

gold3.jpgTEMMUZ AYINDA YENİ YASAKLAR YOLDA

Kuyumculuk sektöründen aktarılan kulis bilgilerine göre, yasakların geri çekilmesi bir kenara, yaz aylarında altına yönelik yeni kısıtlamalar gelmesi bekleniyor. 31 Mart sonrasında dolar kurunda yaşanan yatay seyir, altın fiyatlarını tamamen ons ile uyumlu hale getirirken, ilerleyen aylarda yükselişe geçmesi beklenen altına yönelik talepleri şimdiden kısıtlamak için hazırlıklar başladı.

Kuyumcu İslam Memiş, yaptığı açıklamada ekonomi yönetiminin yaz aylarında 22 ayarlık gram altın üretimini tamamen durdurmaya hazırlandığını belirterek, bu kararın alınması halinde sürecin ilerleyen dönemde 24 ayarlık 1 gram altınlara da sıçrayabileceği uyarısında bulundu.

Şimşek yönetimi, geçtiğimiz yıl göreve başladığında çeyrek ve yarım gram altın üretimlerini durdurmuştu. Yaz aylarında başlayan düğün sezonu nedeniyle gram altınlar için de kısıtlama kararlarının devreye sokulması bekleniyor.