Altın Rekorları Altüst Etti! Tarihi Rekoru Kırdı, Boğa Piyasası Etkisi

Altın Rekorları Altüst Etti! Tarihi Rekoru Kırdı, Boğa Piyasası Etkisi
Altın bugün erken saatlerde fırladı. Ons Altın 2020'deki seviyesine ulaşarak 2.148 dolara çıktı. Sonra biraz geriledi ancak bu yükseliş, altını altın harflerle piyasaya yazdırdı.

Altın fiyatları tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Uzun süredir yatırımcısını bekleten altın 2148 dolar ile tarihi rekor kırdı. Fed'in faiz indirimi patikasına ilerlediği yolda ons altındaki yükselişin devam etmesi bekleniyor.

Kıymetli metal, Pazartesi günü erken işlemlerde yüzde 3'ten fazla artış göstererek 7 Ağustos 2020'de seviyesine ulaşarak 2148,11 doları gördü ve tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Ardından bu kazançların büyük bir kısmını geri verdi ve şu sıralarda Cuma gününe göre yüzde 0,72 artışla 2085,81 dolardan işlem görüyor.

Altındaki yükselişte Fed'e yönelik beklentiler etkili oldu.

altin-dolar1.jpg

Gram altın ise güne 1924 liradan güne başladı. Gün içinde en düşük 1922 lirayı görürken en yüksek de 1997 dolar seviyesini gördü. Şu sıralar gram altın 1940 liradan alıcı buluyor.

ONS ALTINDA YENİ REKORLAR YOLDA

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Bu kadar hızlı bir yükselişin düzeltmesi olabilir. Ama bu kısa süreli. Ama 2024 yılı itibarıyla altının daha da yükseleceği, artık faiz baskısının tamamen ortadan kalkması ile beraber kasislerin kalkacağı ve altının önünün açılacağını söyleyebiliriz. 2.200 dolar seviyelerinin ilk etapta görülebileceğini söyleyebiliriz. Bazılarına göre ise yılın ikinci yarısında 2.400 dolarları görme olasılığı olduğu yorumlanıyor. Ben de buna katılıyorum" dedi.

3 HAFTADA YÜZDE 7 YÜKSELDİ

Özellikle 14 Kasım'da ABD'de ekim ayı enflasyonunun yüzde 3.2 ile yüzde 3.3'lük beklentinin altında kaldığının açıklanmasından itibaren altın fiyatlarında yükseliş hızlandı. Ons fiyatı son 3 haftada yüzde 7.2 yükseldi.

altin-dolar.jpg

Fed’in önümüzdeki yılın ilk yarısında faiz kesintilerine gideceği beklentisi dolar endeksinin yakıtını tüketirken, sarı metale boğa desteği verdi.

Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasının "kısıtlayıcı bölgeye doğru ilerlediği" yönündeki yorumlarının dolarda ve Hazine tahvil getirilerinde düşüşe yol açmasıyla külçede Ekim başından bu yana devam eden yükseliş hızlandı; bu da altın için olumlu bir gelişme oldu.

abd-enflasyon.jpg

Powell daha sonra faiz indirimi iyimserliğini geri püskürtmeye çalıştı ve "yeterince kısıtlayıcı bir duruşa ulaştığımıza dair güvenle sonuca varmanın veya politikanın ne zaman gevşeyebileceğine dair spekülasyon yapmanın erken olacağı" uyarısında bulundu. Buna rağmen, swap piyasaları şu anda Mart ayında yaklaşık yüzde 55'lik bir düşüş ihtimali görüyor ve Mayıs ayındaki bir kesintiyi tamamen fiyatlıyor.

Pepperstone Group Ltd. araştırma başkanı Chris Weston, altında "büyük bir momentum değişimi" yaşandığını söyledi. Weston ancak bu haftanın sonundaki ABD işgücü verileri, gelecek yıla ilişkin daha düşük reel faiz oranlarına ilişkin tahminlerle birlikte, külçe için aşağı yönlü bir risk unsur olabileceğini söyledi.

BOĞA PİYASASI NEDİR?

Boğa piyasası (bullish market), piyasanın yükseliş trendinde olduğu yani fiyatların gelecekte iyimser bir ortamda seyredeceği ve yatırımcıların alıma geçeceği dönemdir. Bu terimin kökeninin, boğaların her şeyi boynuzlarıyla aşağıdan yukarıya kaldırdıkları inancından geldiği varsayılmaktadır.3