Altın Mı Gümüş Mü?

Altın Mı Gümüş Mü?
Geçen ay emtia piyasasında ABD faiz indirimi beklentileri, ABD-Çin gerilimi, Çin ekonomisi ve küresel hava durumu gibi faktörlerin etkisiyle inişler ve çıkışlar yaşandı. Geçen ay yükseliş eğilimi hakim olurken, altın, gümüş ve bakırdaki zirveler öne çıktı.

Geçen ay emtia piyasasında ABD faiz indirimi beklentileri, ABD-Çin gerilimi, Çin ekonomisi ve küresel hava durumu gibi faktörlerin etkisiyle inişler ve çıkışlar yaşandı.

Altın ve gümüş fiyatları, enflasyondan korunma aracı olarak yatırımların artması ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin devam etmesiyle yükseldi. Platin fiyatları, küresel arz açığı öngörüsüyle yukarı yönlü hareket etti. Paladyum fiyatları ise endüstriyel alanda yatırım talebinin azalmasıyla geriledi.

altin1.jpg

Bakır fiyatları, ABD'nin Çin'e gümrük vergilerini artırma kararı, Çin'deki konut sektörüne yönelik teşvikler, elektrikli araç ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması ve madencilik yatırımları ile rekor seviyeye ulaştı.
Alüminyum, kurşun, nikel ve çinko fiyatları da bakır fiyatlarındaki yükselişten etkilenerek arttı.

Brent petrol fiyatları, Orta Doğu'da ateşkes umutları ve ABD'de talep endişeleri nedeniyle düşüş kaydetti.
Doğal gaz fiyatları ise arz endişeleri, azalan üretim ve sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) yönelik artan taleple yükseldi.

008-2024-06-haziran-21-haziran-008-750-kopyasi.jpg

Buğday fiyatları, Rusya'da don olayları ve Karadeniz'de arz endişeleri nedeniyle arttı. Soya fasulyesi fiyatları, Brezilya'da sel ve ABD'de tarifelerle ilgili endişelerle yükseldi. Mısır fiyatları, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi ve ABD'de ekimlerin gecikmesiyle geriledi. Pirinç fiyatları, dünya üretim tahminlerinin artmasıyla düştü. Kahve fiyatları, üretim endişeleri ve Vietnam'daki kuraklık nedeniyle arttı.

thumbs-b-c-059959e228a498a41f460cec331402a2.jpg

Kakao fiyatları, Batı Afrika'daki olumsuz hava koşulları ve kakao hasadının yetersiz olmasıyla yükseldi.
Şeker fiyatları, Brezilya'da artan üretim nedeniyle düştü. Pamuk fiyatları, Fed'in faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasıyla geriledi.

Emtia piyasası, mayıs ayında oldukça değişken bir seyir izledi. Yatırımcılar, jeopolitik gelişmelere, küresel ekonomiye ve ABD'nin para politikasına ilişkin sinyallere yoğun ilgi gösterdi. Önümüzdeki dönemde emtia piyasasında hangi faktörlerin belirleyici olacağını zaman gösterecek.

Kaynak:AA