Ekonomideki Çöküş Daha İyi Anlatılamazdı!

Akademisyen İnan Mutlu, sosyal medya hesabından ekonomideki 1 senelik değişimi bir grafik hazırlayarak anlattı. 1 senedeki değişim adeta 'dehşet verici' nitelikte. Öte yandan iktidara yakınlığıyla bilinen ORC Araştırma ise vatandaşlara "Ekonomi düzelir mi" diye sordu. Çıkan sonuç dikkat çekti.

Vatandaşlar A'dan Z'ye her kaleme gelen zammın altında adeta eziliyor. Açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edilen vatandaşlar ekonomiye dair etkili politikaların uygulanması gerektiğini söylüyor.

Ancak uygulanan politikalar vatandaşın ekonomik durumunu düzeltmekten ziyade cüzdanının bir anda boşalmasına yol açıyor. Artan vergi yükü, gıdadan kıyafete her alanda gelen zamlar nedeniyle ay sonunu getirmek bile hayal oldu.

1 SENEDE DEHŞET VEREN DEĞİŞİM

Ekonominin başına 'kurtarıcı' olarak getirilen Mehmet Şimşek'in geride bıraktığı tablo ise içler acısı halde. Akademisyen İnan Mutlu'nun yaptığı paylaşım ekonominin geldiği noktayı gözler önüne serdi.


Mutlu, sosyal medya hesabından 1 senelik ekonomik değişimi gösteren bir grafik paylaştı. Mutlu, paylaşımına "Dolar 33 tl; Benzin 44 tl,Faiz % 50 , Enflasyon % 75 Asgari ücrete ara zam yok, en düşük emekli aylığı 10 bin lira devam... Endişeye gerek yok, en kötüsü geride kaldı, program tıkır tıkır çalışıyor...." notunu düştü.

adsiz-tasarim-1.png
İnan Mutlu'nun "Ekonomide Mehmet Şimşek Dönemi" başlıklı grafiği Ağustos 2023 ve Haziran 2024 arasındaki değişimi gösteriyor.

AKP'YE YAKIN ŞİRKETTEN EKONOMİ ARAŞTIRMASI

AKP'ye yakın anket şirketi ORC Araştırma, ekonomi araştırması yaptı. 10-14 Haziran tarihlerinde 5620 kişiyle yapılan anketten çıkan sonuçlar dikkat çekti.

Şirket, vatandaşlara "Türkiye ekonomisinin düzeleceğini düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Bu soruya vatandaşların yüzde 20.6'sı Evet yanıtını verdi. "Hayır düzelmez" diyenlerin oranı ise yüzde 69.8 oldu. Yüzde 9.6 ise 'Fikrini Belirtmedi.'

orc-arastirma.png

YEREL SEÇİMDE MURAT KURUM'U ANKETLERDE ÖNDE GÖSTERMİŞTİ

Öte yandan ORC Araştırma, 10-12 Şubat tarihlerinde yaptığı yerel seçim anketinde AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurumu yüzde 37.7 oy oranıyla önde göstermişti. 31 Mart'ta İBB'nin yeniden başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu ise ORC Araştırma'nın anketinde yüzde 36.5 oy oranında kaldığı görülmüştü.

Yerel seçimlerin ardından yapılan bu anket tekrar gündeme gelmiş ve sosyal medya kullanıcıları ti'ye alan yorumlar yapmıştı.

SON ARAŞTIRMASINDA CHP ÖNDE ÇIKTI

Son olarak ORC araştırma geçen haftalarda “Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” anketi gerçekleştirdi.

10-14 Haziran tarihinde 5 bin 620 kişi ile yüz yüze yapılan ankette, katılımcılara “Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” ve “Sizce erken seçim olmalı mı?” soruları yöneltildi.

orc.png

Oyların partilere göre dağılımı şöyle şekillendi:

CHP: Yüzde 33,2

AKP: Yüzde 30,6

MHP: Yüzde 10,9

DEM Parti: Yüzde 9,7

İYİ Parti: Yüzde 4,2

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 5,8

Zafer Partisi: Yüzde 3,2

Diğer: Yüzde 2,4

Ankette 'Erken seçim' tartışmaları üzerinden, katılımcılara 'Sizce erken seçim olmalı mı?' diye soruldu:

Evet Yüzde 45,9

Hayır Yüzde 39,1