AKP'den emekliyi bütçeye yük gören itiraf! Emeklilikte yeni düzenleme sinyali

AKP'den emekliyi bütçeye yük gören itiraf! Emeklilikte yeni düzenleme sinyali
Emekli maaşlarının ödenmesi için ayrılan payın her yıl arttığını kaydeden AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, "...Herhalde sadece maaş ödeyen bütçe haline gelecek" dedi. Güler, yeni bir emeklilik sistemi için de sinyal verdi.

AKP iktidarı emekliyi 12 bin 500 liraya mahkum etti. 17 bin lira alan asgari ücretli aylardır Açlık Sınırı'nın altında yaşarken de AKP'yi rahatsız eden emeklinin aldığı sefalet ücreti değil de bütçeden emekliye ayrılan pay oldu.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ya konuşan AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, emekli maaşlarına ayrılan bütçenin her yıl arttığını söyleyip düzenleme işareti verdi. Güler, şunlardı dile getirdi:

"Bizim daha adil, daha dengeli ve maaş farklarında belli bir prim miktarı ve yaşın önemsendiği adil bir sistemi inşa etmemiz lazım. Geçmişten bugüne maalesef, işte EYT yasası dedik, ara dönemlerde bazı kanun düzenlemeler hayata geçti ama sistem hep biri diğerinin aleyhine olacak şekilde bozuldu. Dünya örnekleri ortada. Birinci kural sürdürülebilirlik. Bizim emeklilik sistemimizi sürdürülebilir kılmamız lazım. Emekli maaşının ödenmesi ve sağlık harcamalarının karşılanması için merkezi bütçeden ayırdığımız pay her yıl artıyor. Bu artış yeni emeklilerle beraber daha da artacak. Bütçe hepimizin bütçesi. 85 milyonun geleceği, yatırımların sürdürülebilir olması diğer ekonomik ihtiyaçların karşılanması için bu bütçeye ihtiyacımız var. Ama bütçedeki bu destekler arttıkça herhalde sadece maaş ödeyen bütçe haline gelecek. Sosyal güvenlik kurumunu kendi gelirini, kayıt dışılıkla iyi mücadele ederek, yani prim miktarını artırarak, gelirlerini artırarak ve emeklilik sistemindeki bu yükü karşılama oranlarını iyi dengeli şekilde sağlayacak sistemi inşa etmemiz lazım.

"KADEMELİ EMEKLİLİK GÜNDEMDE YOK"

"EYT'nin ardından kademeli emeklilik talebi gündeme geldi, olabilir mi?" sorusuna da Güler şöyle yanıt verdi:

"Yok olmaz. Emeklilik sistemimize daha fazla emeklilik gelmesini sağlayacak önerilerle geliniyor. Giderlerimizi biz merkezi bütçe desteğiyle karşılıyoruz. Prim gelirleri ile giderleri karşılama oranı her geçen gün düşüyor. O yüzden de merkezi bütçeden pay ayırıyoruz, bunu dengeli hale getirmemiz gerek. Bunu yapmazsak gelecek nesillerimize iyi bir sistem bırakmamış oluruz. Şimdiden alacağımız tedbirlerle, yeni kararlarla beraber gelecek nesillerimize işleyen, adil, dengeli bir sistemi hediye etmiş olacağız."

Kaynak:gazeteduvar, halktv.com.tr