Akaryakıt fiyatlarına indirim beklerken şok bir haber geldi! Akaryakıt Fiyatları Uçabilir

Brent petrolün 75 dolara kadar gerilemesi ile birlikte indirim beklentisi artmıştı. Ancak ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın yaptığı bir tahmin, akaryakıt fiyatlarının yeniden yükselebileceğini gösterdi.

Goldman Sachs'ın petrol araştırma başkanı Daan Struyven, Kızıldeniz'deki uzun süreli bir kesintinin enerji piyasaları üzerinde büyük etkisi olabileceğini söyledi. Struyven, Yemen'deki Husi isyancıların tetiklediği aksaklıkların Hürmüz Boğazı'nı da etkilemesi durumunda küresel ham petrol fiyatlarının iki katına çıkabileceğini tahmin etti.

Husiler, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların artmasının ardından Kızıldeniz üzerinden gemi taşımacılığını fiilen abluka altına aldı ve kargolara saldırmaya devam ediyor. Yemen merkezli militanlar, Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü durumla dayanışma içinde olduklarını söyledikleri İsrail'le bağlantılı olduğu düşünülen gemileri hedef alıyor.

hurmuz.webp

Struyven, Hürmüz Boğazı'nın bir ay süreyle kapanması durumunda petrol fiyatlarının yüzde 20 artacağını, boğaza uzun süreli müdahalenin ise petrol fiyatlarını iki katına çıkarabileceğini söyledi.

Struyven, bu senaryoyu "oldukça düşük ihtimal" olarak görse de, son haftalarda durumu kınayan tüm enerji sektöründen geniş bir analist yelpazesine katılıyor.

akar.webp

Akaryakıt Fiyatlarına Ne Olabilir?

Goldman Sachs'ın tahmini gerçekleşirse, akaryakıt fiyatlarında önemli bir artış yaşanabilir. Benzinin litre fiyatı İstanbul'da 39-40 liralara kadar çıkabilir. Motorinin litre fiyatı ise 45-46 lirayı bulabilir.

Ancak bu tahminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz net değil. Husilerin Hürmüz Boğazı'nı kapatma olasılığı hala düşük görünüyor. Ancak, bölgedeki gerilimin artması durumunda, bu olasılık da artabilir.

Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, vatandaşları olumsuz etkiliyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, önemli bir yük oluşturuyor.

Etiketler :