Açıklanacağı Tarih Belli Oldu! Senelerdir Uygulanan Düzenlemeye Göre En Düşük Emekli Maaşı Bu Rakama Yükselecek

Açıklanacağı Tarih Belli Oldu! Senelerdir Uygulanan Düzenlemeye Göre En Düşük Emekli Maaşı Bu Rakama Yükselecek
8-12 Ocak tarihleri arasında yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli zammını açıklaması bekleniyor. AKP'nin 15 yıldır uyguladığı refah payı uygulamasına göre, TÜİK'in duyurduğu enflasyon oranına eklenecek rakam belli oldu. Bu iki rakamın birleşmesi ile birlikte emeklilerin yeni alacağı maaş kesinlik kazanmış olacak.

2023 yılında hayata geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından 2.3 milyon yeni emeklinin de eklenmesiyle birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 15 milyonu aştı.

Toplumun önemli bir bölümünü oluşturan ve Türkiye'deki en büyük sosyal grup haline gelen emekliler, merakla 2024 yılında maaşlarına yapılacak zam oranının açıklanmasını bekliyor.

TÜİK tarafından 3 Ocak'ta açıklanan veriler ile yıllık enflasyon oranı yüzde 64,77'e yükselirken, emekli maaşlarına eklenecek 6 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 37.57 oldu.

Memur ve memur emeklileri, bu orana toplu sözleşme ile belirlenen payın eklenmesiyle birlikte yeni maaşlarını almış olacak. Buna karşın, yasaya göre emekliler için yüzde 37.57'lik zam oranına bir ekleme yapılması şart değil.

ppp3.webpGEÇTİĞİMİZ YIL YÜZDE 14.60 ORANINDA REFAH PAYI VERİLDİ

Ancak AKP hükümeti, 2009 yılından bu yana kesintisiz olarak uyguladığı 'refah payı' uygulaması ile, açıklanan enflasyon rakamının üzerine eklemeler yaparak emekli maaşlarını belirlemekte.

Son olarak 2023 yılında açıklanan 6 aylık enflasyon rakamı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 15.40 olarak duyurulurken, ilk aşamada bu rakama yüzde 9.60'lık refah payı eklemesi yapılarak emekli zammı yüzde 25 olarak duyurulmuş, daha sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu refah payını yüzde 14.60'a yükselterek emekli zammını yüzde 30 seviyesine çıkarmıştı.

ppp4.webp

BU YIL REFAH PAYININ YÜZDE 15'İ GEÇMESİ BEKLENİYOR

TÜİK tarafından bu yıl açıklanan yıllık enflasyon, yüzde 64,77 ile geçen yıl açıklanan rakamın üzerine çıkarken, emekliler AKP'nin geçtiğimiz yıl duyurduğu refah payının üzerine çıkmasını bekliyor.

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme nedeniyle refah payından tam olarak yararlanamayacak olsa da, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yeni yılda yüzde 15 seviyesinde açıklanması beklenen refah payı ile birlikte emekli maaşları yüzde 52.57 zamlanmış olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN LİRAYA ÇIKACAK MI?

Yıllardır hükümet tarafından taban maaşlara uygulanan seyyanen zam sisteminin bu yıl da tercih edilmesi halinde ise halihazırda 7 bin 500 lira olan ve emekliler tarafından sert tepki gören en düşük emekli maaşında yaşanacak artış yüzde 60'ları bulabilir.

Yüzde 50'lik zam alınması halinde yeni yılda en düşük emekli maaşı 11 bin 250 lira seviyesine yükselecek. Buna karşın AKP hükümetinin tüm emekliler için aynı zammı yapmayı düşünmediği, taban aylık alanlara seyyanen artış üzerinde çalıştığı Ankara kulislerinde konuşuluyor.

ppp5.webp

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gelecek hafta kamuoyuna duyurulması beklenen emekli zammının bu doğrultuda kademeli olarak açıklanması ve en düşük emekli aylığı için yüzde 60, diğer SSK ve Bağ-Kur emeklileri içinse yüzde 50 seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmekte.

Emeklilerin taban aylığına yüzde 60 artış yansıtılması halinde 2024 yılında en düşük emekli maaşı 12 bin liraya yükselecek.

Etiketler :