ABD'nin Halkbank'a açtığı dava, diğer Türk bankalarına da zarar verebilir

ABD'nin Halkbank'a açtığı dava, diğer Türk bankalarına da zarar verebilir
ABD, Halkbank'a karşı 'İran ambargosunu delme' ve 'kara para aklama' suçlarından iddianame hazırlamıştı. Bloomberg, bu davanın sonucunda, özellikle kamu bankaları olmak üzere diğer Türk bankalarının da etkilenebileceğini ileri sürdü.

Bloomberg, ABD'nin Halkbank'a karşı açtığı davanın, diğer bankalara da zarar verebileceğini öne sürdü.

Yapılan habere göre Halkbank soruşturması, Türkiye'deki diğer bankaların dış fonlanma maliyetlerinde artışa sebep olacak.

Halkbank, İran yaptırımlarının ihlal edildiği iddiasını kabul etmezken, haberde soruşturmanın sürmesinin ABD-Türkiye ilişkilerinde gerilim yaratabileceği söyleniyor.

"8,9 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR"

Londra merkezli Wallbrook Advisory Ltd'den Jonathan Friedman, Halkbank soruşturmasının Türkiye için "yüksek bir hukuki risk" olduğunu, soruşturmanın ülkedeki diğer bankaları da etkileyeceğini belirtiyor.

Bloomberg Intelligence’tan kıdemli hukuk uzmanı Elliott Stein “Eğer Türkiye Halkbank konusunda uzlaşmaya gitseydi, ödeyeceği tazminat bir kaç milyar dolardada kalabilirdi. Fakat, dava açıldıktan sonra ödenecek ceza veya tazminat 2014 davasında BNP Paribas’ın ödediği 8.9 milyar doları aşabilir” yorumunda bulundu.

Türk bankaları önümüzdeki 12 ayda 83.7 milyar dolar dış borç ödemesi gerçekleştirecekler. Yine Friedman’a göre, Halkbank davası bu bankaların ödeyeceği dış borç faizlerini yükseltecek. Özellikle Ziraat ve Vakıfbank Halkbank davasından etkilenen bankalar olabilir.

NE OLMUŞTU?

15 Ekim gecesi, ABD Adalet Bakanlığının sitesinde yayımlanan açıklamada, Halkbank hakkında 'dolandırıcılık, 'kara para aklama' ve 'İran ambargosunu delme' suçlarından iddianame hazırlandığı duyurulmuştu.

YURTER ÖZCAN'DAN ERDOĞAN İDDİASI

CHP'nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, Halk TV'de katıldığı bir programda Halkbank davasının ucunun AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da dokunacağını iddia etmişti.

Halk TV'de katıldığı programda "Reza Zarrab'ın yargılama süresinde Tayyip Bey'in adı 4 kere geçirildi. Nasıl geçirilmiş Reza Zarrab ismini geçirdi ama gerisini geçirmedi. Tayyip Bey'in adından bahsedildi ama savcılar fazlasını sormadı sadece adı arşive geçirildi Halkbank iddianamesi aynı savcılık tarafından görülecek." diyen Özcan "Kayıtlara baktığınızda gizlilik ibaresi olan 8 dosya vardı, onlardan 1 veya 2 tanesinin Halkbank iddianamesi ile ilgili olduğunu düşünüyorum.Bu beşinci iddianame burada Tayyip Bey'in adı geçmiyor isim olarak dönemin başbakanı olarak bahsediliyor." ifadelerini kullanmıştı.

BERAT ALBAYRAK DA İDDİANAMEDE

Öte yandan Yurter Özcan'ın açıklamalarında iddianamede Berat Albayrak'ın da adının geçtiğini ifade etti. Özcan'ın iddiasına göre, Albayrak'ın adı tam olarak geçmese de 'dönemin başbakanının yakını hatta kendisi kabinede de görev aldı' sözleriyle Berat Albayrak işaret ediliyor.

Daha önceki dava sürecinde Berat Albayrak'ın adı iddianamelerde geçmemiş olsa da, geçtiğimiz hafta ABD ziyaretini iptal eden Albayrak, yerine bakan yardımcısını yollamıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :