65 milyon euroluk hurdalık: Meşhur metrobüsler çürümeye terk edilmiş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönem AKP'li yönetimi tarafından Hollanda'dan 65 milyon Euro'ya satın alınan 50 metrobüsün hurdaya döndüğü ve garajlarda çürümeye terk edildiğini İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan görüntüledi.

İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili Özkan, fotoğrafları, “Skandal! İETT Üzerinden AKP Dönemi soygunu. Zarar 600 milyon!' diyerek paylaştı.

Teknik sorunları ve imalat hataları tespit edilen 50 otobüs satın alındıktan bir yıl sonra arızalanmaya başlamış, kısa sürede kullanılamaz hale gelmişti.

54654.jpg

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Hollandalı firmadan Phileas marka, 50 körüklü otobüs alınmasına karar vermişti. Otobüslerin tanesinin 1 milyon 307 bin 950 Euro’ya, muadillerinin yaklaşık dört katı fiyata satın alınmıştı.

432534.jpg

Özkan, fotoğrafları, "Skandal! İETT Üzerinden AKP Dönemi soygunu! Zarar 600 milyon! 60 araç üreten Hollandalı şirket 50 adetini İBB ye satıyor ve sonra batıyor. Her şey ortada!” diyerek paylaştı.

26 metre uzunluğundaki Phileas’lar, oturarak 52, ayakta 133, toplamda 185 yolcu kapa-siteli.
Metrobüs hattında kullanılan Phileas’ların sabah ve akşam saatlerinde ortalama 350 yolcuyla seyahat edebiliyordu.

Çürüyen metrobüsler, AKP'li Kadir Topbaş döneminde, afet ve kriz kapsamlı maddeyle ihaleye açılmış ve Hollandalı firmadan alınmıştı. Oysa bu metrobüsler, Hollanda'da düz alanda olan havaalanı ve benzeri bölgelerde kullanılıyor, rampa çıkamıyordu.