2 Milyon Memurun Maaşı 345 Lira Düşebilir!

2 Milyon Memurun Maaşı 345 Lira Düşebilir!
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı kararla, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartı iptal edildi. İktidar bu durumda ek protokol ya da yasal düzenleme yapacak. Yüzde 2 barajını aşan sendikaya üye olanlara aylık 538 TL, kalanlara 190 TL veriliyordu.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını kaldırması, memur maaşları üzerinde belirsizlik yarattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenlemenin iptali için AYM'ye başvuran CHP'yi eleştirerek, 2 milyondan fazla memurun bu ödemeden faydalandığını ve iptal kararının mağduriyet yaratacağını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise kararı savunarak, eşitlik ve ayrımcılığın önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesi'nin, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartını kaldırması, tartışmalara neden oldu. İptal edilen düzenleme kapsamında yapılan ödemeden 2 milyonu aşkın memurun yararlandığı belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP'yi eleştirerek, "Memurlarımızın toplu sözleşme kazanımını, Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştür ve maalesef ki bu ödemeye ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise, "Sendikalı bütün kamu çalışanlarına eşit ikramiye verilmesini savunuyoruz" açıklamasını yaparak Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla 400 bin kamu emekçisinin mağduriyetinin giderildiğini belirtti.

Sendikalar da karara tepki gösterdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümet yetkililerinden Toplu Sözleşme hükümlerinin uygulanmaya devam edileceği açıklamasını beklediklerini belirtirken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, mahkemenin verdiği kararın kamu çalışanları açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Etiketler :