1 milyar liradan fazla borcu olan gübre kralına iflas yolu açıldı

1 milyar liradan fazla borcu olan gübre kralına iflas yolu açıldı
Türkiye’nin en büyük tarımsal gübre ve ilaç üretimi yapan Platin Grubun üç şirketi konkordato talebi ile gittikleri mahkemeden eli boş döndü. Mahkeme, şirketin konkordato talebini geri çevirdi. Kararla birlikte şirketleri ve sahiplerini hacizlere karşı korumaya alan tedbir kararları kaldırıldı. Ret kararı ile birlikte şirketler ve sahipleri hacizlere karşı korumasız duruma geldi.

Tarım sektörünün güçlü oyuncularından Platin Kimya Mümessillik ve Dış Ticaret AŞ, Laris Tarım Ürünleri İthalat ve Ticaret Ltd. Şti ve Kaya Beşeri İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ ile bu üç şirketin sahipleri Murat Zavaro, İzzet Zavaro ve Avram Zavaro adına geçen aylarda konkordato talebinde bulunulmuştu.

FABRİKADA ÜRETİM DURDU
Yapılan başvuru sonrası mahkeme anılan şirketlere ve sahipleri için 3 aylık geçici mühlet kararı verilmişti. Yargılama süreci devam ederken, gelen bir ihbar üzerine şirketin Antalya’daki fabrikanın faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2024’te durduruldu.

tesis1.jpg

TOPLAM BORÇ 1 MİLYARI AŞIYOR
Fabrikanın faaliyetlerinin bakanlık tarafından durdurulması grup şirketlerinin içinde bulunduğu zorlu durumu daha da kötüleştirdi. Dava dosyasına giren 19 Eylül tarihli konkordato komiseri heyeti raporuna göre de grup şirketlerinin toplam borcu 1 milyar lirayı aşıyor.

tozgubreler.jpg
ŞİRKETLER KORUMASIZ KALDI
Konkordato davasının görüldüğü İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde kritik karar geçen cuma günü çıktı. Mahkeme üç şirket ile bu şirketlerin sahiplerinin konkordato başvurusunu geri çevirdi. Mahkeme, şirketler ile bu şirketlerin borçlarına kefil olan üç isme yönelik tedbir kararlarını da kaldırdı. Konkordato komiseri heyetinin görevine ise son verildi.

7777777777777.jpg

Bu arada, faaliyetleri durdurulan fabrikanın komiser heyeti raporunun sunulduğu 19 Eylül’e kadar kapalı kalmaya devam ettiği anlaşıldı.

platin-kimya-fabrikaaaa.jpg

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi