Türk konsolosluğu önünde Kur'an yakan kişiye ABD kalkanı
13 Şubat 2025 tarihinde İngiltere'nin başkenti Londra'da Türkiye Konsolosluğu önünde Kur'an-ı Kerim yakan Hamit Coşkun'un yargı süreci uluslararası bir boyuta taşındı. İngiliz basınında yer alan bilgilere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu hafta Yüksek Mahkeme'de görülecek davada aleyhine karar çıkması durumunda Coşkun'un ABD'ye gitmesine destek vermek için hazırlık yapıyor. Üst düzey bir ABD'li yetkili, Coşkun'un dosyasının "yönetimin not ettiği birkaç vakadan biri" olduğunu ifade ederek, davanın Washington tarafından yakından takip edildiğini doğruladı.

TÜRKİYE'DEN SIĞINMA TALEBİYLE GİTMİŞTİ
Hamit Coşkun, daha önce Türkiye'de "İslamcı teröristlerin ailesinin hayatını mahvettiğini" iddia ederek İngiltere'ye sığınma talebinde bulunmuştu. İngiltere'deki davayı kaybetmesi halinde "kaçmak zorunda kalabileceğini" belirten Coşkun, ABD Başkanı Donald Trump'ın ifade özgürlüğünü savunduğunu dile getirerek, "Gerekirse İngiltere'den ayrılıp ABD'ye gidebilirim" dedi. Coşkun ayrıca, mahkemenin aleyhine karar vermesinin ülkenin "İslamcılığa teslim olduğu" anlamına geleceğini öne sürdü. Coşkun, davayı kazanması durumunda ise İngiltere'de kalarak Kur'an yakma eylemlerine devam edeceğini açıkladı.
ADLİ SÜREÇTE 'SUÇ' DEĞİŞİKLİĞİ
Olayın yargı sürecindeki ayrıntılar, suçlamaların niteliğinin zamanla değiştiğini gösteriyor. Coşkun, başlangıçta Kraliyet Savcılık Servisi (CPS) tarafından "İslam dinine taciz" suçlamasıyla yargılandı. Ancak Ulusal Seküler Toplum (NSS) ve İfade Özgürlüğü Birliği'nin (Free Speech Union) müdahalesinin ardından savcılık suçlamayı değiştirdi. Yeni iddianamede Coşkun'un eylemi değil, "kamuya açık alanda düzensiz davranış" sergilediği savunuldu. İlk derece mahkemesi Coşkun'u "dini saiklerle ağırlaştırılmış kamu düzenini bozma" suçundan mahkum ederek 240 sterlin para cezasına çarptırdı. Ekim ayında Southwark Kraliyet Mahkemesi ise bu kararı bozarak, ifade özgürlüğünün "şoke edici veya sarsıcı görüşleri açıklama hakkını da kapsaması gerektiğini" belirtti. CPS'in itirazı üzerine dosya Yüksek Mahkeme'ye taşındı; duruşmanın 17 Şubat 2026 Salı günü görülmesi bekleniyor.

ABD VE İNGİLTERE ARASINDA 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ' GERİLİMİ
ABD yönetiminin bu hamlesi, Washington ile Londra arasında ifade özgürlüğü konusundaki görüş ayrılıklarını derinleştiriyor. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in Şubat 2025'te Münih Güvenlik Konferansı'nda İngiltere'de ifade özgürlüğünün "gerilediğini" savunmasıyla başlayan gerilim, Coşkun davasıyla yeni bir safhaya geçti. ABD yönetiminin, ülkelerinde ırk ayrımcılığına maruz kaldığını savunan beyaz Güney Afrikalılara mülteci statüsü vererek oluşturduğu emsalin, Coşkun davasında da uygulanabileceği belirtiliyor.
Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yaktı
MÜDAHALE EDEN KİŞİYE HAPİS CEZASI
13 Şubat 2025'teki olay sırasında, Knightsbridge bölgesindeki konsolosluk önünde Kur'an-ı Kerim'i ateşe veren Coşkun'a yoldan geçen Musa Kadri müdahale etmişti. Kadri'nin bıçak benzeri bir cisimle Coşkun'a yöneldiği ve yere düştükten sonra tekme attığı kayıtlara geçmişti. Bu müdahale sonrası yargılanan Musa Kadri, 20 hafta hapis cezasına çarptırılmış, bu cezası 18 ay süreyle ertelenmişti.