Tahran'da gece saldırısı: Altın Palmiye ödüllü usta yönetmenin evi hedef alındı

Tahran'da gece saldırısı: Altın Palmiye ödüllü usta yönetmenin evi hedef alındı
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarının etkileri yalnızca askeri alanla sınırlı kalmadı; dünyaca ünlü yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin Tahran’daki evi de bombardımanda hasar gördü.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı hava harekâtının ardından saldırıların sivil ve kültürel alanlara da zarar verdiği yönünde haberler gelmeye devam ediyor. İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre, Abbas Kiyarüstemi’nin başkent Tahran’ın kuzeyindeki Çizer bölgesinde bulunan evi, 24 Mart gecesi düzenlenen bombardımanda hasar aldı. Yönetmenin oğlu Ahmed Kiyarüstemi, saldırının ardından yaptığı açıklamada evde ciddi tahribat oluştuğunu duyurdu.

Uluslararası basında yer alan değerlendirmelerde, son haftalarda İran’a yönelik saldırıların yalnızca askeri hedeflerle sınırlı kalmadığı, enerji altyapısı ve yerleşim alanlarının da etkilendiği vurgulanıyor. Bölgedeki gerilimin İran’ın İsrail’e ve bazı bölge ülkelerine yönelik misillemeleriyle genişlediği, çatışmanın Ortadoğu genelinde daha büyük bir güvenlik krizine dönüşme riski taşıdığı belirtiliyor. Analistler, bu tür gelişmelerin kültürel mirasın korunması açısından da ciddi endişe yarattığını ifade ediyor.

İRAN'IN KÜLTÜREL MİRASI HEDEF ALINIYOR

yeni-proje-2026-03-25t105840-452.jpg

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada saldırıya sert tepki gösterdi. Bekayi, Cannes Film Festivali 1997’nde “Kirazın Tadı” ile Altın Palmiye kazanan Kiyarüstemi’yi hatırlatarak, “Bu savaş yalnızca bir devlete değil, köklü bir kültüre ve medeniyete karşı yürütülüyor” ifadelerini kullandı. Açıklamada, İran’ın kültürel mirasına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulanırken, Tahran yönetimi bu tür eylemlerin karşılıksız kalmayacağı mesajını verdi.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi