Son Dakika | İran'dan 'saldırıların sonuçları olacak' diyen Suudi Arabistan'a cevap
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakayi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın "İran'ın Körfez ülkelerine saldırılarının sonuçları olacak" şeklindeki açıklamalarını "haksız ve tek taraflı" olarak nitelendirdi. Bakayi, bölgedeki krizin kaynağının ABD ve İsrail'in saldırganlığı olduğunu belirterek, üslerini bu saldırılarda kullandıran ülkelerin "suç ortağı" sayılacağı uyarısında bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakayi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan'ın Riyad'da düzenlenen Arap-İslam ülkeleri toplantısında yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Bakayi, söz konusu açıklamaları "haksız, tek taraflı ve bölgedeki gelişmelere karşı sorumlu bir yaklaşımın gerekliliklerine aykırı" olarak değerlendirdi.
'KRİZİN KAYNAĞI ABD-İSRAİL'
Bakayi, "Hiçbir taraf, bölgedeki mevcut krizin ana kaynağının ABD ve Siyonist rejim tarafından dayatılan savaş olduğu gerçeğini görmezden gelemez; bu iki rejim, İran'a karşı saldırgan eylemlerini tasarlamak, uygulamak ve desteklemek için bölge ülkelerinde bulunan askeri üs ve tesisleri kullanmaktadır" ifadelerini kullandı.
ULUSLARARASI HUKUK VE MEŞRU MÜDAFAA VURGUSU
İranlı sözcü, ülkesinin ABD ve İsrail'in askeri saldırganlığına karşı kendini savunma hakkına dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerine göre, hiçbir ülkenin topraklarını ve tesislerini üçüncü tarafların başka bir ülkeye yönelik askeri saldırganlığı için kullanmasına izin verilmediğini vurguladı.
BÖLGE ÜLKELERİNE SUÇ ORTAĞI UYARISI
Saldırgan tarafların İran'a karşı saldırılar gerçekleştirmek için bölge ülkelerinin üs ve tesislerini kullanmaya devam ettiklerine dair güvenilir kanıtlara atıfta bulunan Bakayi, ABD'nin üs ve askeri tesislerine ev sahipliği yapan tüm ülkelerin uluslararası sorumluluğuna dikkat çekti. ABD ve İsrail'in İran'a karşı askeri saldırısına yardım eden veya katılanların "işlenen suçların suç ortağı olarak kabul edileceğini" vurguladı.
Suudi Arabistan'a füze isabet etti: Riyad'da devasa yangın
'İRAN KOMŞULUK İLKELERİNE BAĞLIDIR'
Bakayi, İran'ın uluslararası hukuk ilkelerine, Birleşmiş Milletler Şartı'na, iyi komşuluk ilkesine ve bölgedeki tüm ülkelerin ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı ilkesine bağlılığını yineledi. Bölge ülkelerinin "mantıklı, sorumlu ve tutarlı bir yaklaşım benimsemesini" umduğunu ifade ederek, uluslararası hukuka uygun olarak, ABD ve İsrail'in kendi topraklarını İran'a saldırmak için kullanmasını engellemeleri gerektiğini söyledi.
Son Dakika | Suudi Arabistan'dan İran'a tehdit
NE OLMUŞTU
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, ABD-İsrail'in operasyonlarda İran enerji altyapısını hedef alması üzerine ABD ortaklı enerji tesislerine misilleme yapan Tahran yönetimine tepki göstermişti:
"Ülkemizi ve kaynaklarımızı savunmak için gerekli kararları alacağız. İran bu saldırıları önceden planladı. Hedeflerine ulaşmak için şantaj politikası izliyorlar. İran'ın komşularına yönelik saldırılarının sonuçları olacaktır. İran, Körfez ülkelerinin karşılık veremeyeceğini düşünüyorsa yanılıyor. Sabrımız sınırsız değil."