Notre Dame Katedrali'nde yangın fotoğrafları yalan çıktı
Fransa’nın simgesi ve dünya mimari tarihinin en önemli yapılarından biri olan, Katolik tarihinde ayrı bir yer tutan Notre Dame Katedrali’nde büyük bir yangın çıktı. Kilisenin çatısında çıktığı belirtilen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame’ın 69 metre yüksekliğindeki merkez çan kulesi yıkıldı; hemen ardından da çatı çöktü.
Notre Dame Katedrali’nin, 15 Nisan 2019 tarihinde çıkan yangından önceki halini gösterdiği iddia edildi. Teyit.org iddianın doğru olmadığını ifade etti. Fotoğraf Kanada’nın Montreal kentindeki Notre-Dame Bazilikası’nı gösteriyor.
Yangına müdahalenin dördüncü saatinde Paris itfaiyesi alevlerin yoğunluğunun azaldığını açıkladı. İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez de, katedralin iki kulesinin kurtarıldığını ve ana yapının ayakta kalacağını söyledi. Bir itfaiyecinin de ağır yaralandığı bildirildi.
"Yangın yenileme çalışmalarından kaynaklanmış olabilir"
Yangının binanın içinde devam eden yenileme çalışmalarından kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Katedralde geçen yıl tadilat çalışmaları başlamış ve yapının etrafı tahta inşaat iskeleleriyle çevrilmişti.
"Geriye bir şey kalmayacak"
Notre Dame Katedrali Sözcüsü Andre Finot, "Her şey yanıyor, 19. yüzyıldan, 13. yüzyıldan kalan her yer yanıyor, hiçbir şey kalmayacak." açıklamasını yaptı.
Paris başpiskoposu ise başkentteki tüm rahiplere çağrı yaparak Notre Dame Katedrali için çan çalmalarını istedi.
Vatikan'dan yapılan açıklamada ise yangının "şoke edici ve üzüntü verici" olduklarını, Fransız Katoliklerle birlikte itfaiye görevlileri için dua ettikleri duyuruldu.
Macron programını iptal etti
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün gerçekleşmesi planlanan, Sarı Yelekler eylemlerinin son bulmasına yönelik ‘ilk somut önlemleri’ açıklayacağı basın toplantısını yangın nedeniyle iptal etti.
Macron'dan mesaj
Olay yerini ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Macron, Notre Dame yangınını “korkunç bir trajedi” olarak niteledi.
Macron, olay yerinde incelemelerde bulunmasının ardından sosyal medya hesaplarından bir mesaj paylaştı.
Fransa Cumhurbaşkanı "Notre Dame alevler içinde. Tüm ulus duygu yüklü. Düşüncelerim bütün Fransızlar ve Katolik dünyasıyla beraber. Tüm yurttaşlarımız gibi ben de parçamızın bu akşam yanmasından üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Yeniden inşa edilecek
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yangın yüzünden ciddi zarar gören Notre Dame Katedrali’ni hep birlikte yeniden inşa edeceklerini ve bunun için de uluslarası toplumdan yardım isteyeceğini söyledi.
Yangında katedralin iki kule ve ana binasının kurtarılmasına değinen Macron en kötü senaryonun önlendiğini belirtti.
Dünya genelindeki bütün Katolikler’e dayanışma mesajları veren Macron, “Notre Dame Katedrali’ni hep birlikte yeniden inşa edeceğiz” dedi. Macron, katedralin yeniden inşasına mali destek için uluslararası boyutta bir kampanya başlatacağını kaydetti.
Fransız milyarderden dev bağış
Gucci, Saint Laurent ve Alexander McQueen, Bottega Vanega gibi lüks markaları bünyesinde barındıran şirketler grubu Kerin'in Yönetim Kurulu Başkanı, Fransız milyarder François-Henri Pinault, Notre-Dame'ı yeniden inşa etmeye yönelik 100 milyon Euro bağışta bulundu.
Öte yandan Notre Dame Katedrali'nin yangın sonrası onarılması için online bağış platformunda sayfa açıldığı açıklandı.
Paris Belediye Başkanı'ndan açıklama
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Paris Notre Dame Katedrali'nde korkunç bir yangın söz konusu. Paris itfaiyesi halen yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor. Paris Piskoposluğu ile iletişim halindeyiz. Herkesi güvenlik mesafesini korumaya davet ediyorum” dedi. Öte yandan Fransa İçişleri Bakanlığı, yangında ölü veya yaralı bulunmadığını açıkladı.
Fransızlar ilahilerle ağıt yaktı
Fransa halkı, ülkenin en önemli ortak değerlerinden biri sayılan Notre Dame Katedrali’ndeki yangının ardından yas tutuyor. Üç saati aşkın bir süre devam eden yangın sırasında yüzlerce kişi söndürme çalışmalarını izlemek için Seine Nehri’nin kıyısına akın ederken, Katolikler gözyaşları içinde ağıt yaktı.
Yangın neden uzun süre kontrol altına alınamadı?
Fransız itfaiyesi, yapıya zarar vermemek için helikopterle su atma yöntemine başvuramadıklarını da açıkladı.
BBC’ye konuşan Amerikalı yangın söndürme uzmanı Gregg Favre ise Fransız itfaiyecilerin büyük bir ikilemle karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı. Favre, itfaiyecilerin yangını söndürmek için bir yandan yapının içine girmesi gerektiğini, bir yandan da çatının çökmesi ve sürekli düşen parçalar nedeniyle bunu yapmakta zorlandıklarını söyledi.
Trump: Uçan su tankerleri kullanılabilir, hemen harekete geçilmeli
ABD Başkanı Donald Trump, yangına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Notre Dame Katedrali’ndeki yangını izlemek çok korkutucu. Uçan su tankerleri kullanılabilir. Hemen harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı.
Trump'ın bu ifadeleri üzerine cevap veren Paris İtfaiyesi yetkilileri böyle bir şeyin yapılmasının yapıya çok daha fazla hasar vereceğini açıkladı.
Fransız Libération: Notre Drame
Fransız gazetesi Libération, ülkenin simgesi Notre Dame yangının ardından ‘Notre Drame’ manşetiyle çıktı. Kilisenin Meryem Ana’ya ithafen sahip olduğu ‘Notre Dame (Bizim Hanımımız)’ adı üzerinde ‘Bizim Dramımız’ anlamına gelecek şekilde yapılan kelime oyununun yer aldığı bu manşet, sosyal medyanın en çok paylaşılanları arasına girdi.
Notre Dame Katedrali'nin tarihi
Notre Dame Katedrali Paris’i ziyaret eden turistlerin de en popüler uğrak noktalarından. Yılda ortalama 13 milyon ziyaretçinin geldiği katedral, Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi gibi simge yapıların bile fazla sayıda turisti ağırlıyor.
am adı Notre-Dame de Paris olan Notre Dame Katedrali, Paris’in en önemli sembollerinden biri olmasını, muhteşem mimarisi kadar Victor Hugo’nun ölümsüz eseri “Notre Dame’ın Kamburu”na borçludur. Fransız gotik mimarisinin en önemli örneği olarak kabul edilmektedir. Notre Dame dünyadaki ilk gotik katedrallerden birisidir ve inşası gotik dönem boyunca devam etmiştir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen, Seine Nehri kıyısında yer alan katedral, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılmaktadır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapıyor.
Notre Dame Katedrali tarihi aslında yapımından daha önce başlamıştır. İhtişamlı kilisenin bugün bulunduğu yerde önceleri küçük bir Roma şapeli bulunmaktaydı. 1163 yılında şehrin psikoposu Sully'nin hayalini kurduğu ve Papa 2. Alexander tarafından da desteklenen kilisenin yapımı başlamış ve bu inşaat yaklaşık olarak 170 yıl sürmüştür. 1334 yılında yapımı tamamlanan ve Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan kilise takip eden yıllarda Jeanne Darc'ın yargılanması, Napolyon'un taç giyme töreni, De Gaulle'ün cenazesi gibi önemli toplumsal olaylara da ev sahipliği yapmıştır. Ünlü yazarın Notre Dame de Paris Katedrali’ni merkeze alarak yazdığı ünlü romanının 1831 yılında yayımlanmasından sonra tekrar dikkatleri üzerine çeken yapı 1864 yılında 23 yıl sürecek bir restorasyon sürecine girmiştir.
Notre Dame Katedrali, Paris, Fransa’da bulunan görkemli bir Katolik Katedrali’dir. Katedral, Ortaçağda inşa edilmiştir. Dünyanın en ünlü kilise binalarından biridir. Yükselen yapıları ve Gotik mimari yapısı son derece güzeldir. Notre Dame Katedrali’nin inşaatı 12. yüzyılda başladı ve 200 yıldan fazla sürdü. Katedral üzerindeki farklı mimari tasarımlar, binanın inşa edildiği zamanların değişiminin kanıtıdır. Katedral 5,500 metrekarelik bir alanı kaplar. Baskın bir Fransız Gotik tasarımına sahiptir. Katedralin göze çarpan özellikleri, dış duvarlara destek sağlayan uçan iskeletlerdir. Sütun desteği olarak işlev gören ve binanın dışını çizen kişisel heykeller. Katedral içinde çeşitli sanat eserleri, kalıntılar ve ortaçağ’dan mobilyalar sergilenmektedir. Notre Dame Katedrali’nde on tane dev çan bulunmaktadır. Çanlar, kilisede çeşitli etkinliklerde ve hizmetlerde kullanılır.
Notre Dame Katedrali'nin yaşadığı tehditler
Notre Dame Katedrali var olduğu yıllar boyunca önemli zarar görmüştür. 1548’de isyancı gruplar, Katedral’deki heykelleri ve diğer eserleri imha ederek eşyaların putperest olduklarını iddia etmiştir. 17. yüzyılda Kral Louis XIV, binayı modernize etme girişiminde bulunarak Katedralin yapılarına çeşitli değişiklikler düzenlemiştir. Restorasyon çabaları, mimar Eugène Viollet-le-Duc ve Jean-Baptiste-Antoine liderliğinde 1845’te başladı. Daha sonra büyük bir restorasyon programı 1991 yılında eski heykelleri onarmak ve hasar gören yapıları yeniden yapılandırmak suretiyle başladı.