İsveç ve Finlandiya üyeliğinde Türkiye blokajı

İsveç ve Finlandiya üyeliğinde Türkiye blokajı
İsveç ve Finlandiya'nın NATO büyükelçilerinin resmi başvuru belgelerini karargaha giderek Genel Sekreter Jens Stoltenberg'e sunmasından saatler sonra Türkiye'nin başvuru sürecini engellediği yönündeki haberler dünya gündemine oturdu. Büyükelçiler nezdinde dün NATO karargahında gerçekleştirilen toplantıdan Türkiye'nin daha önce de verdiği "veto" sinyali nedeniyle bir sonuç çıkmadı.

ABD merkezli Bloomberg'de yer alan habere göre, dün İsveç ve Finlandiya'nın NATO büyükelçilerinin başvuru belgelerini Genel Sekreter Jens Stoltenberg'e sunması ardından Karargahta büyükelçiler düzeyinde bir toplantı yapıldı. Toplantıda iki ülkenin üyelik başvurusuna dair görüşler sunulurken Türkiye'nin konuya dair tutumu nedeniyle bir anlaşma sağlanamadı.

Sözkonusu toplantıdan sonuç çıkmaması, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği sürecinde yavaşlamaya neden olurken Bloomberg de "Türkiye fikirbirliğine varmama konusunda diretti" diye yazdı. NATO'da İsveç ve Finlandiya'nın üyelik konusu ancak bütün üyelerin fikirbirliğine varması ardından gündeme gelebilir.

Batı medyasında da yankı bulan toplantı sonuçları, "Sürecin yavaşlatılması" olarak yorumlandı. Bunun dışında Batı medyasına konuşan diplomatik kaynaklar Haziran sonunda gerçekleşecek NATO liderler zirvesine kadar, Stockholm ve Helsinki'nin "davetli statüsüne" ulaşacağı umuduyla Türkiye ile müzakereleri bekleyeceklerini dile getirdiler.

'Atmosfer yoklaması olabilir'

Büyükelçiler nezdinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin daha önceden koyduğu "Evet demeyiz" tavrının yinelenmesi ardından eski NATO Daimi Temsilcisi Ümit Pamir ile konuşarak sürecin nasıl ilerleyebileceğini sorduk.

Batı medyasında blokaj olarak atılan başlıkları değerlendiren Pamir, sözkonusu toplantının Büyükelçiler nezdinde yapıldığını vurgulayarak, "Bunun süreci etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

Pamir, Konseyin toplanmadan herhangi bir oylamanın yapılamayacağının altını çizerek, "Bu süreç, Türkiye'yi iknaya gelecek diplomatların ziyareti öncesinde bir atmosfer yoklaması olarak yorumlanabilir" diye konuştu.

AKP yanlısı medyada bahsi geçen toplantının sonuçsuz kalmasını manşetlere "veto" başlığı ile taşıması ise bazı kesimlerde soru işareti yarattı. Teknik olarak "veto" kelimesinin kullanılmasının hatalı olduğunu belirten Pamir, "NATO Konseyi toplanmadan herhangi bir oylamanın da vetonun da gündeme gelmesi imkansızdır. Bu bir veto değildir ve veto olarak yorumlanamaz" dedi. Erdoğan'ın "veto sinyalini" anımsatan Pamir, burada sadece Türkiye'nin tavrının büyükelçi nezdinde yinelendiğinin vurgusunu yaptı.

Ne olmuştu?

İsveç basını, Dışişleri Bakanı Ann Linde'in ülkesinin NATO'ya üyelik başvuru belgesini imzaladığını duyurmuştu.

Ardından akşam saatlerinde Finlandiya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınlayarak, ülkenin Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun katılım başvuru belgesini imzaladığı anları paylaşmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO büyükelçileri dün, başvuru belgelerini NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'a sunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise belgelerin Stoltenberg'e sunulmasından saatler sonra yaptığı grup toplantısı konuşmasında, İsveç ve Finlandiya'nın İttifak üyeliğine "Evet" demeyeceklerinin altını çizmişti.