İsveç Başbakanı Magdalena Andersson istifa ediyor
İsveç Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson, düzenlediği basın toplantısında, 11 Eylül'de yapılan seçimlerdeki yenilgiyi kabul ettiğini belirterek bugün başbakanlıktan istifa edeceğini açıkladı.
Andersson, "Başbakanlık görevimden alınmayı talep edeceğim. Sorumluluk Meclis ve Meclis Başkanlığı'na geçecek. İsveç halkının seçimine ve demokrasiye saygı bunu gerektirir" dedi.
Ukrayna-Rusya savaşına dikkati çeken Andersson, "Yakın bölgemizdeki savaş, enerji krizi ve ekonomik krizin ciddiyeti göz önüne alındığında bir an önce hükümet kurulması önemli. Ilımlı Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson'le temelde anlaştıktan sonra bu sorunların çözümü için kapımız Kritersson'a açıktır" diye konuştu.
Muhazafakar Parti lideri Ulf Kristersson ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bugünden itibaren hükümet kurma çalışmalarına başlayacağını belirtti.
Ne olmuştu?
Resmi olmayan genel seçim sonuçlarına göre sağ blok partiler yüzde 49,6, azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy aldı. Buna göre 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176 milletvekili, sol blok partileri de 173 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.
Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oy oranını yüzde 20,6'a kadar yükselterek ülkenin en büyük 2'nci parti durumuna gelmesi dikkati çekti. Ilımlı Muhafazakar Parti (M) liderliğindeki sağ blokun Hristiyan Demokrat Partisi ile ikili koalisyon kurup, dışarıdan Liberal Parti ve aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin desteklenmesi ihtimali öne çıktı.
Yeni hükümetin Türkiye ve NATO yaklaşımı
Aftonbladet gazetesi, yeni hükümetin başbakanının Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson olacağını ve ülkede önceden uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı yapan deneyimli siyasetçi Carl Bildt'in Dışişleri Bakanlığı'na getirileceğini iddia etti.
Öte yandan İsveç basınında, sözkonusu hükümetin Türkiye ile NATO anlaşmasına daha sıcak baktığı ve olası hükümetin terör örgütü PKK/YPG yandaşları için kötü bir senaryo yaratacağı öne sürüldü.
İsveç'te sandıktan sağ çıktı: Hükümet kurma şansı yakaladılar
