İsrail şaşkın: Trump’ın ateşkes kararını son anda öğrendiler
ABD ile İran arasında varılan ve bölgedeki tansiyonu geçici olarak düşürmesi beklenen ateşkes anlaşması, İsrail’de şaşkınlıkla karşılandı. İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Washington yönetiminin aldığı karardan son anda haberdar edildiklerini açıkladı.
Trump İran'ı yok etme tehdidinden nasıl çark etti? ABD basını perde arkasını yazdı
İsmi paylaşılmayan yetkili, sürecin beklentilerinin dışında geliştiğini belirterek, “Her şeyin sonuçlandığı düşünülürken son anda yeni bilgiler aldık. Trump’ın kararı bizi şaşırttı” ifadelerini kullandı.
2 HAFTALIK ATEŞKES BAŞLADI

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile iki haftalık karşılıklı ateşkes konusunda mutabakata varıldığını duyurmuş, anlaşmanın en kritik şartının Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması olduğunu belirtmişti. Söz konusu gelişme, küresel enerji güvenliği açısından da yakından takip ediliyor.
TAHRAN YÖNETİMİ KALICI BARIŞ İSTİYOR

Tahran yönetimi ise ateşkes sürecini kalıcı bir anlaşmaya dönüştürmek amacıyla diplomatik temaslara hız vermeyi planlıyor. İran tarafı, Pakistan’da yürütülecek müzakerelerle 15 günlük süreç içerisinde somut sonuç alınmasını hedeflediklerini açıkladı.
İSRAİL'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkese destek verdiklerini ancak anlaşmanın kapsamına ilişkin dikkat çeken bir ayrıntıyı vurguladı. Netanyahu, mutabakatın Lübnan cephesini kapsamadığını savunarak, bölgedeki askeri denklemin tamamen değişmediğine işaret etti.
Tüm bu gelişmeler, Ortadoğu’da kırılgan dengelerin devam ettiğini gösterirken, ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşüp dönüşmeyeceği ise önümüzdeki günlerde yapılacak diplomatik görüşmelere bağlı olacak.