İsrail-İran çatışmaları bir haftayı doldurdu: Trump'ın savaşla ilgili kararını ne zaman vereceği açıklandı
İsrail-İran arasındaki çatışmalar 8. gününde de devam ederken Beyaz Saray'dan kritik bir açıklama geldi.
ABD'nin savaşa dahil olup olmayacağı merak konusuyken Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki hafta içerisinde karar vereceğini açıkladı.
Beyaz Saray'da Trump'ın açıklamasını gazetecilere seslendiren Leavitt şunları söyledi:
"İran ile yakın gelecekte müzakerelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda önemli bir ihtimal bulunduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, önümüzdeki iki hafta içinde gidip gitmeyeceğime karar vereceğim"
Beyaz Saray Sözcüsü, Trump'ın eğer diplomasi yolu açıksa o yolu tercih edeceğini vurgulayarak, "Başkan, dünyadaki küresel çatışmalardaki sorunlara her zaman diplomatik çözüm bulmakla ilgileniyor. Tekrar söylüyorum, o baş barış elçisidir ancak güç kullanmaktan da çekinmez." değerlendirmesini yaptı.
İSRAİL-İRAN ÇATIŞMALARI SÜRÜYOR
13 Haziran'da İsrail'in İran'a yönelik başlattığı saldırıların ardından iki ülke arasında patlak veren çatışmalar 1 haftayı doldurdu.
Çatışmalarda 24 İsrailli hayatını kaybetti 200'den fazla kişi yaralandı. İran'da ise ilk 7 günde İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ve Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami gibi üst düzey askeri yetkililerin de aralarında olduğu en az 224 kişi öldü.
1.57 | İNGİLTERE VE ABD BEYAZ SARAY'DA GÖRÜŞTÜ: 'ÇÖZÜM İÇİN ZAMAN VAR'
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmelerin ardından, daha geniş bir çatışmayı önlemek için İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüme ulaşmak için hala zaman olduğunu söyledi.
Lammy, "Orta Doğu'daki durum tehlikeli olmaya devam ediyor. İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması konusunda kararlıyız" dedi.
Lammy, Rubio ve ABD özel temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmeler hakkında, "İran'ın derinleşen bir çatışmayı önlemek için bir anlaşma yapması gerektiğini görüştük. Önümüzdeki iki hafta içinde diplomatik bir çözüme ulaşmak için bir pencere var" ifadelerini kaydetti.
22.40 | TAHRAN'DA PATLAMALAR MEYDANA GELDİ
İsrail ordusu İran'ın Lazivan bölgesine saldırılar düzenlemeye başladı.
'İRAN İSRAİL'DE HASTANE VURDU' İDDİASI
Gün içinde İran'dan atılan füzeler İsrail'in güneyindeki Beerşeba kentindeki Soroka Hastanesi'nde hasar oluşturdu. Hipersonik füzelerin etkilediği Soroka Hastanesi’nde tedavi görenlerin tamamının tahliye işlemlerine başlandı. İsrail Sağlık Bakanlığı, söz konusu saldırıyla Tahran yönetiminin savaş suçu işlediği iddiası ortaya atıldı.

Öte yandan İran, Soroka Hastanesi’nin hemen bitişiğindeki Gav-Yam Teknoloji Parkı’nın İsrail Savunma Kuvvetleri Komutanlığı ve İsrail İstihbaratının (IDF C4I) büyük karargahının yer aldığını duyurdu. İsrail ordusunun istihbarat kampının da bu alanda bulunduğu kaydedildi.
İran tarafından, bu merkezlerde binlerce askeri güç, dijital komuta sistemleri, siber operasyonlar ve İsrail ordusunun C4ISR sistemlerinin yer aldığını vurgulanırken İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İsrail’in hastanenin hedef alındığı iddiasına ilişkin "Bir hastanenin hedef alındığına dair siyonist rejimin asılsız iddialarını kesinlikle reddediyoruz" açıklamasını yaptı.
BEYAZ SARAY: TRUMP İKİ HAFTA İÇİNDE KARAR VERECEK
Daha önce 'İran'ı vuradabilirim vurmaya da bilirim' açıklaması yapan ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 hafta içerisinde İsrail-İran konusunda kararını vereceği açıklandı.
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, düzenlediği basın brifinginde, İsrail-İran gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Leavitt, ABD Başkanı Trump'ın bir kez daha diplomasiye fırsat vermek istediğini kaydederek, İran'la nükleer müzakereler konusunda neler olacağını görmek istediğini söyledi.

ABD'li sözcü, doğrudan Başkan'ın ağzından bilgi aktaracağını belirterek, Trump'ın yakın gelecekte İran ile müzakerelerin gerçekleşme olasılığının yüksek olması nedeniyle İran'la ilgili (saldırı yapıp yapmama) kararını iki hafta içinde vereceğini söylediğini aktardı.
Leavitt, "İran, uyarıda bulunmamıza rağmen 60 gün boyunca müzakere masasına oturmadı. 61. günde İsrail İran'a karşı harekete geçti ve Başkan doğrudan iki hafta içinde karar vereceğini açıkladı." yorumunu yaptı.
Beyaz Saray Sözcüsü, Trump'ın eğer diplomasi yolu açıksa o yolu tercih edeceğini vurgulayarak, "Başkan, dünyadaki küresel çatışmalardaki sorunlara her zaman diplomatik çözüm bulmakla ilgileniyor. Tekrar söylüyorum, o baş barış elçisidir ancak güç kullanmaktan da çekinmez." değerlendirmesini yaptı.
HİZBULLAH'TAN ABD'YE UYARI
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran lideri Ali Hamaney’i hedef alan açıklamalarını kınayarak, Hizbullah’ın İran’a yönelik saldırılara karşı durduğunu ve "bu süreçte tarafsız olmadıklarını" belirtti.
İran’ın yanında olduklarını vurgulayan Kasım, "İsrail saldırılarını durdurmak için İran’ın yanında yer almanın kendileri için bir görev" olduğunu ifade etti.
Kasım, açıklamasında "İran’ın barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme ve nükleer programını geliştirme hakkı olduğunu" savunarak, bu hakkın, uluslararası yasalar ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından İran'a tanındığını kaydetti.