İngiltere ve İsviçre'de alarm! Eriyoruz

İngiltere ve İsviçre'de alarm! Eriyoruz
Avrupa'yı saran aşırı sıcak hava dalgası sebebiyle İngiltere'de yüksek sıcaklıklarla boğuşurken, İsviçre'deki iki buzul arasındaki geçit yüzyıllar sonra ilk kez tamamen erimeye başladı.

Dünya genelinde iklim değişikliği krizi bu yıl kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. İngiltere yüksek sıcaklıklarla boğuşurken İsviçre'de ise iki buzul arasındaki geçit yüzyıllar sonra ilk kez tamamen erimeye başladı.

İngiliz Meteoroloji Müdürlüğünden (Met Office) yapılan açıklamada, özellikle ülkenin orta ve güney kesimlerini adeta kavuran aşırı sıcak hava dalgasının etkisini bugün akşama kadar sürdürmesinin beklendiği belirtildi. Ülkede önceki gece boyunca pek çok bölgede ortalama 20 santigrat derece seviyesinde “tropikal bir gece” yaşandığı, bugün de 35 santigrat derece seviyesinin görüldüğü kaydedildi.

İngiliz Meteoroloji Müdürlüğü, bu hafta sonu için güney İngiltere'nin neredeyse tamamı için yangın riskini “istisnai” seviyesinden “en yüksek seviyeye” yükseltildiğini duyurmuştu. Meteoroloji Müdürlüğü uzmanlarından Marco Petagna, ülkenin orta, güney ve doğu kesimlerinde yangın riskinin çok yüksek olduğunu belirtmişti. İngiliz hükümeti, dün İngiltere'nin güney, orta ve doğu bölgelerinde resmi olarak kuraklık ilan edildiğini duyurmuştu.

Buzullar eriyor

Öte yandan Euronews'te yer alan habere göre, Alpler'deki buzullar da erimeye devam ediyor. İsviçre'deki Scex Rouge ve Tsanfleuron zirveleri arasındaki buzullarda erimenin hızlandığını bildiren yerel kayak merkezleri her iki zirvede de kayaların görülmeye başladığını bildirdi.

Yeterli kar yağışının görülmediği kış aylarının ardından gelen sıcak ve kurak geçen yaz ayları nedeniyle mevsim bitmeden iki zirve arasındaki geçitte buzulların tamamen erimesi bekleniyor.

2021'de buzulun derinliği 15 metre olarak ölçülmüştü. Geçidin Roma döneminden bu yana buzlarla kaplı olduğu biliniyor.

Glacier 3000 kayak merkezinin bulunduğu geçit 2 bin 800 metre yükseklikte ve İsviçre'deki Vaud ve Valais kantonlarının sınırını oluşturuyor. Daha önce kayakçıların iki zirve arasında kaydığı alanda şu an çok az buz bulunuyor.

Bern Üniversitesi araştırmacılarından Mauro Fischer bu yıl yaşanan buzul kaybının son 10 yılda görülen ortalamanın üç katından fazla olduğunu belirtiyor.