Guterres: Küresel gübre kıtlığı küresel gıda kıtlığına dönüşecek
BM 77'nci Genel Kurulu'nda açılış konuşması yapan Antonio Guterres, dünya liderlerine hitabında, jeopolitik bölünmüşlüklere, artan eşitsizliklere ve zorluklara rağmen varılan anlaşmanın ardından tahıl taşıyan gemilerden biri olan "Brave Commander" için "Bu gemi, birlikte hareket ettiğimizde dünyanın neler başarabileceğinin bir simgesi" dedi.
Guterres, tahıl anlaşması ile tahıl yüklü gemiler için güvenli bir geçiş sağlandığını, bu gemilerin aynı zamanda umut taşıdığını kaydetti.
"Umuda ve daha fazlasına ihtiyacımız var, eyleme ihtiyacımız var" diyen Guterres, küresel gübre pazarındaki sorunun ise acilen çözülmesi gerektiğine işaret etti.
Guterres, "Bir an önce harekete geçilmezse, küresel gübre kıtlığı hızla küresel gıda kıtlığına dönüşecek" uyarısı yaptı.
'Jeopolitik bölünmüşlükler iş birliğini baltalıyor'
Guterres, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlar karşısındaki ayrışmalara da değinerek, "Jeopolitik bölünmüşlükler Güvenlik Konseyi'nin işleyişini, uluslararası hukuku, insanların demokratik kurumlara olan güvenini ve inancını ve her türlü uluslararası iş birliğini baltalıyor. Bu şekilde devam edemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
İş birliği ve diyaloğun "içinde yaşadığımız dünyada tek yol" olduğunu dile getiren Guterres, hiçbir küresel sorunun tek başına çözülemeyeceğini ve bir dünya koalisyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
'94 ülke korkunç bir fırtınayla karşı karşıya
Guterres, dünyanın gözünün Ukrayna-Rusya savaşına çevrildiğine ancak Afganistan'dan Afrika'ya Libya'dan Suriye'ye, İsrail-Filistin sorunundan Myanmar'a ve Yemen'e dünyanın farklı yerlerinde de sorunların devam ettiğine dikkati çekerek, uluslararası toplumdan dünyanın farklı yerlerindeki sorunları görmezden gelmemelerini istedi.
Genel Sekreter Antonio Guterres, şöyle devam etti:
"Çoğu Afrika'da 1,6 milyar insanın bulunduğu yaklaşık 94 ülke korkunç bir fırtınayla karşı karşıya. Salgının ekonomik ve sosyal yansımaları, yükselen gıda ve enerji fiyatları, artan borç yükü, hızla tırmanan enflasyon ve finansmana erişim eksikliği gibi krizler peş peşe birbirini besliyor, eşitsizlikleri artırıyor, zorluklar yaratıyor, enerji geçişini geciktiriyor ve küresel finansal çöküşü tehdit ediyor. Toplumsal huzursuzluklar kaçınılmaz ve çatışma çok uzak değil ama böyle olmak zorunda da değil. Aşırı yoksulluğun, yokluğun veya açlığın olmadığı bir dünya hayal etmek imkansız değil."
İklim kriziyle mücadele için liderlere fosil yakıt şirketlerine vergi uygulanması çağrısında da bulunan Guterres, "Dünyamız fosil yakıtlara bağımlı halde ve müdahale zamanı geldi. Fosil yakıt şirketlerinden hesap sormalıyız" diye konuştu.
AB'den Çavuşoğlu'na mektup: Gerilimi yükseltiyorsunuz
'Ben ekonomistim' diyerek başladı ve anlattı: Hiçbir lider 'Ben yanlış yaptım' demez