Dünyanın en büyük oteli: 7 bin küsür odası ağzına kadar dolu
Malezya'nın Genting Highlands bölgesinde yer alan First World Hotel & Plaza, 7 bin 351 odasıyla dünyanın en büyük oteli unvanını taşıyor.
Kuala Lumpur'un yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde konumlanan ve Genting Group tarafından inşa edilen bu dev yapı, iki büyük kule üzerine yayılıyor. Açılış törenini bizzat dönemin Başbakanı Mahathir Mohamad'ın yaptığı tesis, o günden bu yana bölgenin sembolik yapılarından biri haline geldi.

First World Hotel & Plaza'nın sadece üç yıldızı var, ve dış görünüşünde dikkat çeken tek unsur canlı renklere boyanmış dış cephesi. Ama kapasite denince, dünyada başka hiçbir otel onun hacmine ulaşamıyor.
REKOR EL DEĞİŞTİRDİ, GERİ DÖNDÜ
First World Hotel & Plaza, 2006'daki genişlemesiyle 6 bin 118 odaya ulaştı. İki yıl sonra Las Vegas'taki First World Hotel & Plaza, kapasitesini 7 bin 128 odaya çıkararak "dünyanın en büyük oteli" tahtına oturdu.

Malezya'nın bu dev tesisi, ikinci kulesine 1.233 oda daha eklemesiyle 2015'te unvanı geri aldı ve o tarihten bu yana zirveden inmiyor. Guinness Rekorlar Kitabı da bu unvanı 2015'ten itibaren resmi olarak tescilledi.
DOLULUK ORANI NEREDEYSE YÜZDE YÜZ
Büyüklüğü kadar dikkat çekici olan bir diğer unsur, otelin doluluk oranı. COVID-19 salgını öncesinde yüzde 90 civarında seyreden bu oran, bugün de neredeyse tam kapasite düzeyinde.
Tesis, Resorts World Genting'in tam kalbinde yer alıyor; tema parkları, SkyAvenue alışveriş merkezi ve teleferik hattıyla doğrudan bağlantılı. Bunun yanı sıra Malezya'nın büyük çoğunluğunun Müslüman olması nedeniyle kumarın yasal olduğu tek bölgeye yakınlığı, tesisi güneydoğu Asya genelinden milyonlarca turistin uğrak noktasına dönüştürüyor.
HER GELİR GRUBUNA UYGUN BİR ODA
Otelin bir diğer avantajı, geniş gelir gruplarına hitap eden fiyatlandırma politikası. Güneydoğu Asya'da bu alanda bir ilk olma özelliği taşıyan otomatik check-in kioskları, her gün binlerce misafirin işlemini hızlıca tamamlamasını sağlıyor. Mevcut oda dağılımı şöyle sıralanıyor: 3 bin 164 standart oda, 2 bin 922 lüks oda, 649 lüks üçlü oda, 480 süperior lüks oda ve 136 World Club odası.
DÜNYANIN EN BÜYÜK "PERİLİ OTELİ" Mİ?

Rekorlar ve doluluk oranlarının gölgesinde, First World Hotel'in bir de karanlık itibarı var. Malezyalılar arasında ülkenin en çok hayalet görülen oteli olarak bilinen tesis, bu ünü tamamen hak edip etmediği tartışmalı olsa da efsaneler son derece somut bir şekil almış durumda.
Anlatılanlara göre bazı odalar misafir kabulünü tamamen durdurdu, otel dolsa bile bu odalar boş bırakılıyor. Asansörün hiçbir zaman 21. kata uğramadığı iddia ediliyor; söylentiye göre bu kat ya mühürlü ya da hiç var olmayan bir kat.
Geceleri koridorlarda dolaşan figürler, yatakta uyuyan misafirlerin üzerine çöken görünmez bir ağırlık ve nedeni açıklanamayan sesler, ziyaretçilerin yıllardır aktardığı deneyimler arasında.
Efsanenin kökü ise otelin kumar sektörüyle olan ilişkisine dayanıyor. Kumarda büyük paralar kaybeden ve çıkış yolu bulamayan insanların burayı "son durak" olarak seçtiği söylentisi, bölgede onlarca yıldır dolaşıyor.
Ucuz fiyatlı bir tesis olması bu hikayeye ayrı bir boyut katıyor. Dağ yollarında ya da toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin ruhlarının da otelde "mola verdiği" anlatılar arasında.