Dışişleri, ABD'nin GKRY'ye yönelik ambargo kaldırma kararını kınadı
Dışişleri Bakanlığı bugün yayınladığı bir bildiriyle, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne silah ambargosunu kaldırma yönündeki 2020 Eylül ayında aldığı kararın kapsamını genişletmesini kınadı.
Bakanlık açıklamasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının sözkonusu karara ilişkin tepkisini tümüyle desteklediğini aktardı.
"Ada'daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çeliştiğini ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacağını" belirten Bakanlık açıklamada, "Bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada'da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz'de barış ve istikrara zarar verecektir" ifadelerine yer verdi.
'Kararı gözden geçirmeye davet ediyoruz'
Açıklamanın devamında şöyle dendi:
"ABD'yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada'daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.
ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1963 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir.
Her halükarda Türkiye, garantör ülke sıfatıyla, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, gerekli adımları atmaya devam edecektir."
Ne olmuştu?
ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırdıklarını açıklamıştı.
Bakanlık sözcüsü Ned Price, açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (GKRY) ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre'ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı."
Sözcü, Washington'un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, 1 Ekim 2022'den itibaren geçerli olmak üzere yeni politikayı yansıtacak şekilde değiştirileceğini aktarmıştı.
ABD Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırdı
Ambargonun ilacı Türkiye: Rusya’dan petrol alımı ikiye katlandı