Devletler tahliye edemedi, turistler internetten para arıyor

Devletler tahliye edemedi, turistler internetten para arıyor
Ortadoğu'da tırmanan çatışmalar nedeniyle hava sahalarının kapanması sonrası binlerce turist bölgede mahsur kaldı. Devletlerin tahliye süreçlerinde yaşadığı belirsizlik, otel ve uçuş masraflarını karşılayamayan vatandaşları, çareyi internet üzerinden bağış kampanyası başlatmakta aramaya zorladı.

Ortadoğu'daki çatışma ortamı, bölgeye seyahat eden binlerce turisti de doğrudan etkiledi. Hava sahalarının kapatılması ve uçuşların iptal edilmesi sonucunda çok sayıda yolcu bulundukları ülkelerde mahsur kaldı. Yaşanan seyahat kaosu; artan otel masrafları ve yeni uçuş bulma çabasıyla birleşince, mağdur olan birçok kişi internet üzerinden bağış kampanyaları başlattı. Business Insider'ın aktardığı verilere göre, evlerine dönebilmek veya konaklama masraflarını karşılayabilmek amacıyla açılmış en az 28 aktif GoFundMe kampanyası bulunuyor.

HEDEF BİR GÜNLÜK KONAKLAMA

Kampanyaların odağında, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerde mahsur kalan ve otel masraflarını karşılamakta güçlük çeken vatandaşlar yer alıyor. Söz konusu kampanyaların hedefleri 660 dolar ile 15 bin dolar arasında değişkenlik gösteriyor. Veriler, bazı vatandaşların kampanyalarında hiç bağış toplayamadığını, bazılarının ise 5 bin doların üzerine çıktığını ortaya koyuyor.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Seyahat kaosu, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından bölgedeki birçok ülkenin hava sahasını kapatma kararıyla başladı. İran, Irak, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın aldığı kararlar, Ortadoğu'daki uçuş trafiğini durma noktasına getirdi. Havacılık veri şirketi Cirium'un raporuna göre, 28 Şubat tarihinden bu yana bölgeye giriş ve çıkış yapan on binlerce uçuş iptal edildi. Dünyanın uluslararası yolcu trafiği açısından en yoğun noktası olan Dubai Uluslararası Havalimanı da hafta sonu tüm uçuşları geçici olarak durdurdu. Havalimanı yönetimi, bazı kargo ve geri dönüş uçuşlarının yeniden başlatıldığını duyursa da bölgedeki güvenlik riski hem turizm hem de hava ulaşımı üzerindeki belirsizliği koruyor.

RESMİ KURUMLARDAN ÇELİŞKİLİ MESAJLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı, hafta başında bölgede bulunan vatandaşlarına "ticari yollarla" tahliye olmaları çağrısında bulundu. İlk aşamada bazı ABD büyükelçilikleri, vatandaşlarını tahliye etmek için yardımcı olamayacaklarını bildirdi. Tepkilerin ardından bakanlık, Ortadoğu genelinde ABD vatandaşları için uçuşlar düzenleneceğine dair açıklama yaptı. Ancak bölgedeki güvenlik riski devam ettikçe, resmi tahliye süreçleri ile bireysel çabalar arasındaki uçurum mağduriyetleri artırmaya devam ediyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi