Batı ile ABD-İsrail’i karşı karşıya getirmişti: Avrupa’nın Filistin çağrısının arka planı ortaya çıktı

Batı ile ABD-İsrail’i karşı karşıya getirmişti: Avrupa’nın Filistin çağrısının arka planı ortaya çıktı
Fransız lider Macron’un temmuz ayındaki çağrısıyla başlayan, İngiltere, Kanada ve Almanya’nın çağrılarıyla güçlenen Filistin Devleti’ni tanıma süreci devam ediyor. Avrupa ve ABD-İsrail arasında diplomatik gerginliklere sebep olan çağrının arka planı ortaya çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı çağrıyla başlayan, İngiltere, Almanya ve Kanada’nın da çeşitli şekillerde destek verdiği birçok Avrupa ülkesinin katılım gösterdiği Filistin Devleti’ni tanıma ve iki devletli çözüm çağrısının yankıları sürüyor.

Macron öncülüğünde Avrupa ve diğer Batı ülkeleriyle ABD-İsrail’in arasında diplomatik gerilimler yaşanmasına sebep olan çağrının arka planındaki süreç ortaya çıktı.

İLK TOPLANTI FRANSA-ALMANYA ARASINDA

The New York Times’ta yer alan habere göre, 24 Temmuz’da Macron’un sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden yaptığı çağrıdan bir gün önce Berlin’de Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Fransız lider Macron görüştü. Gazze’deki krizin ve Avrupa’da benzeri görülmemiş diplomatik adımın konuşulduğu görüşmede yakın zamanda Filistin Devleti’nin tanınması görüşüldü.

AVRUPA ÜLKELERİNİ İNGİLTERE İKNA ETTİ

Avrupalı birçok yetkili ve diplomata dayandırılan habere göre süreçte İngiliz yetkililer de kilit rol oynadı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jonathan Powell, “sekiz noktalı” plan adı verilen ve İngiliz yetkililer tarafından 6 aydır hazırlanan planı 29 Temmuz’da Avrupalı liderlere gönderdi.

‘TRUMP’IN DURDURMASINI BEKLEMEK İMKANSIZ’

Plan kapsamında “Trump’ın İsrail’i durdurmasını beklemek imkansız” denildi. Gazze’deki insani krize karşı, AB’de tarihi olarak nitelendirilebilecek, ABD politikasından kopuşa işaret eden adım atıldı.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi