ABD Dışişleri: Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere silah satışı daha kolay olmalı

ABD Dışişleri: Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere silah satışı daha kolay olmalı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki bütçe oturumunda "Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere ABD'nin silah satış süreçlerinin daha hızlı ve verimli şekilde yapılması gerektiğini" ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde Amerika'nın dış politikasını değerlendirirken yabancı ülkelere silah satışlarına dair açıklamalarda bulundu.

'Silah satışında gereksiz bürokrası'

Blinken, Güney Carolina Vekili Joe Wilson'ın, "Bana göre dış askeri satışlarımız gereksiz bürokrasiyle sekteye uğruyor. Örneğin Türkiye ve Hindistan gibi müttefiklerimize yardım edip onlarla çalışmamız için bu bürokrasiyi nasıl aşabiliriz" şeklindeki sorusuna yanıt verdi.

Wilson'ın "gereksiz bürokrası" söylemine katılan Blinken, "Sizinle aynı fikirdeyim, bizim dış satışlarda daha iyisini yapmamız gerekiyor, özellikle aciliyeti olanlarda. Sözkonusu durum dürüst olmak gerekirse yürütme gücünü ilgilendiriyor, tabii Kongre'yi de. Bu önemli bir nokta çünkü eğer biz bu ülkelere ortak olabilme pozisyonunda olursak Rusya ile öteden beri savunma ilişkisi olan birçok ülke bu ilişkilerini yeniden gözden geçirir" ifadelerini kullandı.

'Sürecin hızlandırılmasında görev almaya hazırız'

ABD'nin müttefikleriyle savunma işbirlikleri alanında bıraktığı boşluğu "Rusya'nın doldurduğunu" vurgulayan Blinken, ABD'nin sözkonusu ülkelere silah satış süreçlerinin daha hızlı yürümesi konusunda Kongre ile daha yakın çalışmaya hazır olduğunu da belirtti.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kısa süre önce Kongreye gönderilen bir mektupta, Türkiye'ye F-16 satılmasının ABD çıkarlarına uygun olduğu değerlendirmesi yapılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, geçen haftaki bir konuşmasında, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Hindistan'a ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) yaptırımlarının uygulanıp uygulanmamasına ilişkin henüz son kararı vermediklerini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)