Çevre Mühendisleri Odası’ndan Kemer Country analizi: Rezerv Yapı alanıyla ilgisi yok

Çevre Mühendisleri Odası’ndan Kemer Country analizi: Rezerv Yapı alanıyla ilgisi yok
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerde yaptığı incelemeyi yayınladı. İncelemede söz konusu alanın 'Rezerv yapı alanı'yla ilgisi olmadığı belirtilerek “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Emlak GYO organizasyonunda 'Kıymetli Konut Arsası' üreterek rant devşirme olduğu görülmektedir" denildi.

Demirören Holding’in Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu bölge deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına alınmıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmıştı. Tepkilere karşın inşaatın sürdüğü arazilerin ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilmesi sürecine ilişkin Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, inceleme yaptı.

‘Su havzalarına zarar verir’

İncelemenin ‘sonuç ve değerlendirme’ bölümünde söz konusu alanın kesmen havza alanı, kesmen orman alanı, kesmen “Gelişimi ve Yoğunluğu Denetim Altında Tutulacak Alan” olarak tanımlandığı anlatıldı. Açıklamada “Zemin raporlarından, çok dikkatli zemin çalışması ve iyileştirilmesi yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Havalimanı Metro inşaatı çalışma alanı içinden geçmekte olup, Tarihi Kırkçeşme tesisleri de planlanan inşaat alanında bulunmaktadır” uyarısı yapıldı.

Ayrıca 6306 sayılı kanuna göre, 'Rezerv yapı alanı'nın İstanbul’un riskli alanlarında yaşayan nüfusun taşınması için ayrılan alanlar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Plan alanındaki yapılaşma ısrarının, 'Rezerv yapı alanı' kavramı ile ilgisi olmadığı, yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Emlak GYO organizasyonunda 'Kıymetli Konut Arsası' üreterek rant devşirme olduğu görülmektedir. Kamu yararı olmayan, su havzaları ve orman alanlarına zarar veren bu yapılaşma eğiliminden vazgeçilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak:halktv.com.tr