Yapay zekada büyüklerin savaşı: ABD ve Çin

Yapay zekada büyüklerin savaşı: ABD ve Çin
Yapay zeka yalnızca şirketler arasındaki çatışmaların bir başka alanı değil, aynı zamanda dünya çapındaki hükümetlerin, özellikle de ABD, Çin, AB gibi önde gelen ekonomilerin stratejik hedefidir. Yapay zeka, büyüyen çelişkilerle birlikte dönüşüm geçiren bir dünyada rekabet avantajı olarak görülüyor. Kuvvetlerin mevcut durumu nedir?

Yapay zeka ekosistemi hızla gelişiyor ve tüm dünyaya yayılıyor. Yapay zeka ekosistemindeki lider, Asyalı rakibinin hemen ardından geliyor

Yapay zeka sistemlerinin farklı ülkelerdeki gelişimi, her bölgenin özelliklerini dikkate alıyor ve bu nedenle dengesiz görünüyor. ABD ve Çin, yapay zeka alanında altyapının geliştirilmesinde ve bilimsel araştırma hacminde başı çekiyor ancak bu faaliyete ilişkin yasal düzenleme yetersiz.

Stanford Üniversitesi, yapay zeka gelişiminin çeşitli yönlerine ilişkin bir ülke sıralaması derledi ve Semafor, verileri özetledi. ABD ve Çin şu kriterlere göre lider olarak sınıflandırılabilir: araştırma faaliyeti, ekonomik bileşen, altyapı geliştirme, yapay zeka kullanımına ilişkin sorumluluk.

yapay-zeka.jpg

  • Genel olarak bakıldığında ABD birinci, Çin ise ikinci sırada yer alıyor ancak ilk beşte yer alan diğer ülkelerin listesi sürekli değişiyor. Örneğin Japonya, altyapı geliştirme açısından dünyada üçüncü sırada yer alıyor ancak başka hiçbir yerde ilk beşe girecek kadar iyi performans göstermiyor.
  • Yapay zekanın yasal düzenlemesi ve yayılmasının kontrolü alanında Büyük Britanya lider, Avrupa Birliği'nin idari merkezinin bulunduğu Belçika ikinci, Fransa ise üçüncü sırada yer alıyor.
  • Yapay zeka alanındaki eğitim programlarının gelişim düzeyi açısından Birleşik Krallık liderlik ederken, ABD yalnızca dördüncü sırada yer alıyor. Kamuoyunun yapay zeka gelişimine olumlu yaklaşımı söz konusu olduğunda ABD de lider durumda, Suudi Arabistan ikinci sırada, Avustralya ise ilk beşi kapatıyor.
  • Araştırma faaliyetlerini ele alırsak, Amerika Birleşik Devletleri, yapay zekaya yönelik büyük dil modellerinin sayısı ve çeşitliliği açısından diğer ülkeleri geride bırakıyor, ancak Çinli geliştiriciler, salt akademik faaliyet ve patent faaliyeti açısından jeopolitik rakiplerinin ilerisinde.
  • Finansman tarafında ABD özel sermayeye, Çin ise kamu sermayesine güveniyor ancak bu genellikle hükümet finansmanıyla iç içe geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, yapay zekanın geliştirilmesine yönelik bir devlet stratejisine eşit derecede sahip olsa da, bu alandaki mevzuat düzenlemesi her iki ülkede de eksiktir, ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki durum biraz daha iyidir.
  • Bu arada Çin, yüksek hızlı iletişim kanallarının mevcudiyeti ve yapay zekanın geliştirilmesi için altyapı koşulları açısından da ABD'yi geride bırakıyor.
  • Derecelendirme, Çin'deki belirli istatistiklere sınırlı erişim nedeniyle bile yüzde 100 tarafsızlık iddiasında bulunamıyor. Ancak genel olarak sıralama, yapay zeka ekosisteminin küresel ölçekte durumu hakkında genel bir fikir veriyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi