"Yapay zeka ölüm hesaplayıcısı Life2vac"ı test ediyorsanız dikkat, dolandırılabilirsiniz!
Danimarkalı araştırmacılar Aralık ayında Life2vec yapay zeka sohbet robotunu tanıttı. Programın yalnızca ne kadar yaşayacağınızı değil aynı zamanda ne kadar zengin olacağınızı da doğru bir şekilde tahmin edebildiğini söyleyen açıklamanın hemen ardından dolandırıcılık gibi görünen bir dizi taklit uygulama çevrimiçi olarak ortaya çıktı. Oysa ki Orjinal chatbot halka henüz açıklanmadı açıklanmadı.
Ekip, dolandırıcıların chatbot'u taklit eden, "bizimle ve işimizle hiçbir ilgisi olmayan" sahte web siteleri oluşturduklarına dair bir uyarıda bulundu.
'O halde dikkatli olun' diye uyarıyorlar.
Orijinal yazılımın hassas veriler içerdiği ve Danimarka İstatistikleri'nde saklandığı için özel olduğunu, dolayısıyla bota internet üzerinden erişilemeyeceğini söylüyorlar.
Sitelerinde okuyucuları dikkatli olmaya çağırıyorlar.
'Life2vec sosyal medya hesaplarının farkındayız ve en az bir sahte web sitesi var' dediler. 'Bu kuruluşlarla veya teknolojimizi kullandığını iddia eden başka kuruluşlarla hiçbir bağlantımız yok.'
Life2vac'ın sahte sitesi
Sahte bir Life2vec sohbet robotu
Sahte web siteleri, verileri ve e-posta adresleri, telefon numaraları veya kredi kartı bilgileri gibi diğer hassas bilgileri çalmayı amaçlıyor olabilir.
Kötü amaçlı yazılım yaymak için bile kullanılabilirler.
Life2vec, Danimarka ve ABD'deki bilim adamları tarafından oluşturuldu.
Modele, 35 ila 65 yaşları arasındaki altı milyon kişinin Danimarka sağlık ve demografik kayıtlarından elde edilen verileri eklediler.
Katılımcıların yaklaşık yarısı 2016 ile 2020 yılları arasında öldü. Ancak araştırmacılar, Life2vec'in kimin öleceğini ve kimin yaşayacağını %78'lik bir doğrulukla tahmin ettiğini buldu.
Yapay zeka, insanların ne kadar yaşayacaklarının yanı sıra gelecek yıllarda deneyimleyebilecekleri sosyal 'hayat olaylarını' belirlemek için gelir, meslek ve tıbbi geçmiş gibi bilgileri kullandı.
Danimarka Teknik Üniversitesi'nde (DTU) profesör ve Life2vec çalışmasının baş yazarı Sune Lehmann, 'Bu, sağlık sonuçlarını tahmin edebilir' dedi.
'Böylece doğurganlığı veya obeziteyi tahmin edebilir ya da kimin kansere yakalanacağını veya kimin kansere yakalanmayacağını tahmin edebilirsiniz.
'Ama aynı zamanda çok para kazanıp kazanmayacağınızı da tahmin edebilir.'