Van Gölü'nde su çekilince ortaya çıktılar! Fotoğrafçılar akın etti

Van Gölü'nde su çekilince ortaya çıktılar! Fotoğrafçılar akın etti
Van Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, suyun çekilmesiyle kıyılarda gün yüzüne çıktı. Altınsaç Mahallesi’nin muhtarı Faysal Akbaş, bölgede son 4-5 yıldır gölde ciddi bir çekilmenin yaşandığını, daha önce çok az sayıda görebildikleri mikrobiyalitlerin şimdi karada kaldığını söyledi.

Van Gölü'nde son yıllarda hızlanan çekilme çevresel risklerinin yanında, ortaya çıkan mikrobiyalitler nedeniyle de ilgi odağı oldu.

Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye'nin ise en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü aynı zamanda dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini içinde barındırıyor.

yeni-proje-5.jpg

Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve aşırı buharlaşma nedeniyle alan kaybetmeye devam eden Van Gölü'nde birçok tarihi kalıntı gün yüzüne çıktı.

Gölde bulunan ve daha önce su altında olan mikrobiyalitler de bu nedenle su yüzüne çıkıyor. Daha önceki yıllarda dalış yapılıp görüntülenen mikrobiyalitleri, göl suyunun çekilmesiyle birlikte artık kıyıda görmek mümkün.

Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nin kıyılarında karaya çıkan mikrobiyalitler ise çekilmenin boyutunu ortaya koyuyor.

yeni-proje-6.jpg

GÖRMEK İÇİN VAN'A GİDİYORLAR

Altınsaç Mahallesi'nde 2020 yılının Aralık ayında aynı mevkide çekilen görüntülerde mikrobiyelitler su yüzeyinde görünürken, 2025 yılının Şubat ayında ise gölün daha fazla çekilmesiyle birlikte artık karada kaldığı görülüyor.

Altınsaç Mahalle Muhtarı Faysal Akbaş, son 4-5 yıldır gölde ciddi anlamda çekilmenin yaşandığını belirterek, "2 yıldır bölgede zaten ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklık nedeniyle de gölde ciddi bir çekilme meydana geldi. Göl çekilince daha önce sular altında kalan mikrobiyalitler ortaya çıkmaya başladı. Daha önce burada çok az sayıda mikrobiyaliti görebiliyorduk. Şimdi tamamen görünür hale geldi. Mikrobiyalitleri görmek için birçok kişi buraya geliyor. Hatta fotoğraf tutkunları gelip burada doğa fotoğrafları çekiyor. Bizler de gelen misafirler de bu duruma çok şaşırıyoruz" dedi.

yeni-proje-7.jpg

MİKROBİYALİT NEDİR?

Mikrobiyalitler kayaç benzeri yapılardır, siyanobakterilerin ve bazı mikroalglerin fotosentezi ve çevrelerindeki sudan kalsiyum karbonat çökeltmeleri ile oluşurlar.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)