Uzaydaki gizli servet! Asteroit madenciliği gelecekte Dünya'nınkini geçebilir

Uzaydaki gizli servet! Asteroit madenciliği gelecekte Dünya'nınkini geçebilir
Colorado Madencilik Okulundan ekonomist Ian Lang tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, uzay madenciliği önümüzdeki 30-40 yıl içinde önemli metallerin tedariğinde karasal madenciliği potansiyel olarak geride bırakacak.

Uzay araştırmaları daha yaygın hale geldikçe AstroForge, Trans Astronautica Corporation ve Karman gibi şirketler asteroitlerden değerli kaynaklar çıkarmayı düşünüyor . Colorado Madencilik Okulundan ekonomist Ian Lang tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, uzay madenciliğinin önümüzdeki 30-40 yıl içinde önemli metallerin tedariğinde karasal madenciliği potansiyel olarak geride bırakabileceğini gösteriyor.

UZAY MADENCİLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM SUNUYOR

Uzay madenciliğinin etkileri çok büyüktür; çünkü çeşitli endüstriler için kritik olan minerallere yönelik artan talebi karşılamak için sürdürülebilir bir çözüm sunarken geleneksel madencilikle ilişkili sosyal ve çevresel maliyetleri en aza indirir. BGNES tarafından alıntılanan ARS Technica'ya göre, asteroitlerden mineral çıkarma fikri bilim kurgu gibi gelebilir, ancak sahip oldukları potansiyel bunu haklı çıkarıyor.

astroid1.jpg

Bu uzay kayaları kobalt, nikel, demir, platin ve daha fazlası gibi önemli metallerle doludur. Lang'ın araştırması, metalik asteroitlerin metrik ton başına Dünya'nın kabuğundan bin kat daha fazla nikel içerdiğini ortaya çıkardı. Elektronikte, temiz enerji teknolojilerinde ve elektrikli araçlarda bu metallere olan ihtiyacın artmasıyla birlikte, uzay madenciliği olasılığı giderek daha çekici hale geliyor.

Dünya üzerindeki mineral madenciliğinin zorunlu çalıştırma ve çevreye verilen zarar gibi çevresel ve sosyal maliyetleri, uzayda madencilikle karşılaştırıldığında ciddi endişelere yol açmaktadır. Kobalt üretiminin %70'ini sağlayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, çocuk işçiliği ve insan hakları ihlalleriyle ünlüdür. Buna karşılık asteroitler cansız kayalardır ve kaynak çıkarma konusunda daha etik bir çözüm sunarlar.

Sudaki organizmalar ve hassas ekosistemler için çevresel riskler oluşturan derin deniz madenciliği ile karşılaştırıldığında, uzay madenciliği genel halk için daha kabul edilebilir bir uzlaşma gibi görünmektedir. Bununla birlikte, bilim adamlarının asteroitlerden kaynak çıkarmaya başlayabilmesi için ele alınması gereken çeşitli zorluklar ve etik hususlar vardır.

ASIL ZORLUK YASAL BİR ÇERÇEVENİN OLMAYIŞIDIR

Başlıca zorluklardan biri, uzayda maden madenciliğini düzenleyen yasal bir çerçevenin bulunmamasıdır. Uzay etik uzmanları, asteroitleri parçalamayan ve kaynakların adil dağılımını sağlayan sorumlu madencilik uygulamalarını savunuyorlar. ABD öncülüğündeki Artemis anlaşmaları şu anda ay araştırmalarına ilişkin kuralların temelini oluşturuyor ancak asteroit madenciliği için daha kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç var.

Uzay madenciliği başlamadan önce potansiyel asteroit hedefleri hakkında daha kapsamlı verilere ihtiyaç var. Bu, mineral türlerinin ve miktarlarının, bunların çıkarılmasındaki teknik zorlukların ve bu değerli kaynakların Dünya'ya geri taşınmasının karmaşıklığının anlaşılmasını içerir. Üstelik bu bilgiyi elde etmek zor bir iştir.

Yüksek çözünürlüklü görüntüler yakalamak veya nükleer örnekler elde etmek gibi görevler için asteroitlere araştırma ekibi göndermek pratik değil. Sonuç olarak şirketler yer tabanlı teleskoplardan elde edilen verilere güveniyor. Ancak uzay madenciliğini gerçeğe dönüştürmenin bir sonraki büyük adımı, derinlemesine araştırma yapmak için özel uzay aracının gönderilmesini içeriyor.

Şu ana kadar AstroForge, önceki girişimlerin başarısız olduğu yerde başarılı oldu. Merkezi Los Angeles'ta bulunan şirket, zengin platin grubu metal rezervleriyle bilinen M tipi metal asteroitlerin uzay madenciliği üzerine odaklanıyor. CEO Matt Jalich, asteroitlerin kalıntıları olan meteorların sıklıkla Dünya'ya ulaştığını açıkladı. Şirketin stratejisi, on yılın sonuna kadar bu asteroitlerden rafine edilmiş malzemelerin çıkarılmasını içeriyor.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :