Soyu tükenmiş mamutlar yeniden dünyaya geliyor

Soyu tükenmiş mamutlar yeniden dünyaya geliyor
Bilim insanları, bazı gen düzenleme tekniklerinden yararlanarak soyu tükenmiş yünlü mamutlarla benzer özellikler taşıyan yeni bir fare türü geliştirdi.

Bugün yeryüzünde 10 milyon karmaşık yapıda canlı türü olduğu tahmin ediliyor. Fakat bugüne dek nesli tükenmiş diğer canlıları da dahil edince bu sayı beş milyarı buluyor. Yeryüzünde yaşamış canlı türlerinin yüzde 99'u bugün artık yok.

Mamut, filgiller familyasının nesli tükenmiş bir cinsi. Son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'da birçok farklı türleri ile yayılım göstermiştir. 4,5 m boy ve 8 ton ağırlığa kadar varan bu cinsin son üyeleri yaklaşık 4000 yıl önce yani ilk çağ'da yaşamıştır.

Merkezi ABD'de bulunan biyoteknoloji şirketi Colossal Biosciences'dan araştırmacılar, popülasyonunun çoğu yaklaşık 10 bin yıl önce Buzul Çağı'nın sonunda yok olan ve soyu yaklaşık 4 bin yıl önce tamamen tükenmiş kabul edilen yünlü mamutları yeniden hayata döndürmek için çalışmalar yürütüyor.

Asya fillerinin genetiğiyle oynayarak türü yünlü mamut atalarına daha fazla benzetmeyi amaçlayan bilim insanları, bu çalışmalar kapsamında ilk başta laboratuvar farelerinin tüy rengi, dokusu, uzunluğu ve folikül yapısı ile ilgili dokuz geni kapsayan çalışmalara imza attı.

Fareleri kalın ve uzun tüylerden oluşan altın rengi bir kürke sahip olacak şekilde genetik olarak düzenleyen araştırmacılar, "Colossal Woolly Mouse (Colossal Yünlü Fare)" adını verdikleri bu yeni fare türüyle, bu hayvanları mamutların genetik yapısına daha da yaklaştırmayı amaçladı.

Şirketin kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ben Lamm, yaptığı açıklamada, ekibin eski mamut genomlarını incelediğini ve bunları Asya filleriyle karşılaştırarak genetik farklılıkları belirlemeye çalıştığını ifade etti.

Ekibinin, bu süreçte, soğuk iklimlere uyum sağlayan kalın tüylü fareler üreterek gen düzenleme yöntemlerinin doğruluğunu test ettiğini belirten Lamm, "Bu çalışma süreci hızlandırmasa da bizim için bazı teorileri doğrulama anı oldu." dedi.

Lamm, fareler üzerinde test ettikleri bu yöntemi yakında Asya filleri üzerinde de deneyeceklerini ve başarılı olunursa, ilk yünlü mamut yavrusunun 2028'in sonuna kadar doğmasını beklediklerini aktardı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)