Silikon Vadisi'nin yeni yıldızı ChatGPT, OpenAI'a yılda 2 milyar USD kazandırdı

Silikon Vadisi'nin yeni yıldızı ChatGPT, OpenAI'a yılda 2 milyar USD kazandırdı
Yapay zeka start-up'ları, geçmişteki teknoloji şirketlerine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde gelir elde ediyor. Financial Times’ın haberine göre, yıllık geliri 30 milyon doları aşan yapay zeka girişimleri, bu aşamaya yalnızca 20 ayda ulaşabiliyor. Bu oran, geçmişteki yazılım şirketlerinin büyüme hızının beş katı.

Birçok yapay zeka şirketi, sıfırdan başlayarak sadece birkaç yıl içinde on milyonlarca dolarlık gelire ulaşmayı başardı. Bu hızlı para kazanma süreci, OpenAI, Google ve Meta gibi büyük teknoloji devlerinin hızlı bir şekilde evrilen yapay zeka modelleri üzerine kurulan yeni ürünlerin etkisiyle mümkün oluyor. Yapay zeka alanındaki bu dinamik gelişmeler, girişimlerin hızla büyümesine olanak tanıyor.

San Francisco merkezli bir başlangıç şirketi olan OpenAI, geliştirdiği ChatGPT adlı yapay zeka sohbet botunun popülaritesindeki patlama ile gelirlerinin hızla arttığını gösteriyor.

Financial Times kaynaklarına göre, Aralık 2023'te OpenAI'nin yıllık geliri (önceki ayın geliri çarpı 12 ile çarpılarak hesaplanır) 2 milyar doları aşmıştır. Ancak The Information'a göre, OpenAI'nin Ekim ayında yıllık geliri 1.3 milyar dolardı.

chat-cpt.jpg

2025 Hedefi

Şirket, iş çözümlerine olan güçlü ilgi nedeniyle 2025 yılında bu rakamı ikiye katlayabileceğini düşünüyor. İşletmeler, üretken yapay zeka araçlarını kullanarak iş verimliliklerini artırmayı hedefleyen bir yaklaşım gösteriyor. OpenAI'nin hızlı büyümesi, Google ve Meta gibi Silikon Vadisi'nin nadir şirketleri arasına girmesine olanak tanıyor. Bu şirketler, kuruluşlarından sonraki ilk on yıl içinde 1 milyar dolarlık yıllık gelir elde etmeyi başaran şirketler arasında yer alıyor.

OpenAI Genel Müdürü Sam Altman'a göre, geçen yıl kasım ayında Fortune 500 listesindeki şirketlerin %92'si OpenAI ürünlerini kullanıyordu. Bu ürünler arasında ChatGPT ve onun temelini oluşturan yapay zeka modeli GPT-4 bulunuyordu. Ayrıca, Chat-bot'un kullanıcı kitlesi haftada 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Tüketici ve iş dünyasının üretken yapay zekaya olan ilgisinin keskin bir şekilde arttığı belirtiliyor. Büyük teknoloji şirketleri Google ve Meta'nın yanı sıra Anthropic, Mistral ve Cohere gibi start-up'lar da kendi yapay zeka ürünlerini ticarileştirmeye başladılar. Örneğin, Google bu hafta Gemini Ultra adlı sinir ağına geniş bir kitleye erişim sağladı ve abonelik ücreti sadece aylık 20 dolar olarak belirlendi.

Sektördeki Zorluklar

Ancak Altman, OpenAI'nin hala büyük zararlarla çalıştığını ve yapay zeka modellerini oluşturma ve işletme maliyetlerinin büyük olduğunu belirtti. Muhtemelen bu eğilim, daha da karmaşık modeller geliştirildikçe bir süre daha devam edecek ve şirketin artan harcamalarını karşılamak için önemli miktarlarda daha fazla fon çekmesi gerekecek. Microsoft, OpenAI'ye 13 milyar dolara kadar yatırım yapmış olsa da bu miktarın yetersiz olduğu açıktır.

Kaynak: