NASA Atbaşı'nı Yakaladı!
NASA'nın yeni gözbebeği James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı Takımyıldızı'nda bulunan ve Atbaşı Bulutsusu olarak da bilinen Barnard 33'ün en detaylı fotoğraflarını çekmeyi başardı. Bu olağanüstü görüntüler, daha önce hiç görülmemiş ayrıntılar sunarak bulutsunun gizemlerini çözmeye yardımcı olacak.
Kısrağı andıran bu bulut, Avcı Takımyıldızı'nda, Dünya'dan 1300 ışık yılı uzaklıkta bulunan Orion B'nin batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları olarak görünüyor. Yakınındaki sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlayan bulutsu, hafif gazın aşınması nedeniyle ortaya çıkan yoğun, soğuk gaz ve toz sütunundan oluşuyor. Astronomlar, 5 milyon yıl içinde söz konusu sütunun yok olacağını değerlendiriyor.
JWST'nin Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), bulutsunun kavisli duvar gibi görünen üst bölümüne odaklandı. Bu bölümde uzak yıldızlar ve galaksiler de görülüyor. NIRCam ve Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) ile yapılan analizler, bulutsunun aydınlatılmış kenarında daha önce hiç görülmemiş küçük ölçekli yapılar belirledi.
Morötesi (UV) ışık, toz bulutunu buharlaştırdıkça toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzağa doğru sürükleniyor ve benzer şekilde hareket eden yapılar oluşturuyor.
Atbaşı Bulutsusu, "ışıl çözüşüm bölgesi" olarak biliniyor. Bu bölgeler, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen nötr, sıcak bir gaz ve toz alanlarıdır.
Bu tür bölgelerden gelen ışığın incelenmesi bilim insanlarına, yıldız oluşumunu ve evrendeki yıldızlararası maddenin evrimini yönlendiren fiziksel ve kimyasal süreçleri incelemek için imkan sağlıyor.