Karıncaların Birbirlerini Ameliyat Ettiği Ortaya Çıktı
Yeni bir araştırma, karınca türlerinin birbirlerinin bacaklarını kesebildiğini ve yaranın yerine göre bunun gerekli olup olmadığını belirleyebildiğini ortaya koydu.
Karıncalar bölgecidir ve bilim insanlarına göre, rakip kolonilerle zorlu karşılaşmalara girerek yaralanmalara yol açabilirler.
Ancak Current Biology'de yayınlanan çalışmaya göre, Florida marangoz karıncaları (Camponotus floridanus) etkili bir yara tedavisi olarak ampütasyon yöntemini benimsemiştir.
Araştırmacılardan Laurent Keller'a göre, ampütasyon süreci yaklaşık 40 dakika sürüyor.
Araştırmacılar, kesilmenin ardındaki karar süreciyle ilgilenerek, kesilen karıncalar üzerinde mikro-BT taramaları gerçekleştirdiler. Çalışmaya göre, yaralanan kas vücuda ne kadar yakınsa ameliyat olma ihtimali o kadar yüksek.
Keller, "Kaval kemiğinin yaralanma seviyesinin, karıncaların enfeksiyonu önlemek için bacağı kesemeyeceği kadar hızlı gelişen bir enfeksiyona sahip olabileceği yönünde bir hipotezimiz vardı," dedi.
Araştırmaya göre, karıncanın uyluk kemiği, tıpkı insandaki kan dolaşımı gibi, öncelikle bacak hemolenf dolaşımından sorumlu ve bu nedenle bu kemiğin kesilmesi enfeksiyonun yayılma hızını yavaşlatıyor ve ampütasyon için yeterli zaman sağlıyor.
Kaval kemiği yaralanması olan karıncalar ölüme terk edilmedi. Bunun yerine, araştırmacılar yara bakımı aldıklarını belirtti. Keller, bir karıncanın yarayı nasıl temizlediğine dair henüz herhangi bir araştırma yapılmadığını söyledi.
Keller, "Bunu nasıl yaptıklarını tam olarak incelemedik ama bu işlemi yaparken çenelerinin gerçekten temiz olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Current Biology'deki çalışma, termit avlayan karıncaların etkilenen yaraları tedavi etmek için antimikrobiyal bir bileşik üreten metaplevral bezlere sahip olduğunu gösteren önceki araştırmalara dayanmaktadır. Ancak marangoz karıncalar, diğer topluluklar arasında, evrim nedeniyle bu yeteneği kaybetmiştir.
İnsanlar 30.000 yıldan uzun süredir tıbbi amaçlı ampütasyonlar gerçekleştiriyor olsa da, bu çalışma insan dışı bir türün amaçlı cerrahi operasyonlar gerçekleştirebildiğine dair ilk gözlemi bildiriyor.
Keller, "Öğrenilenlerin kültürel bir aktarımı var ve karıncalar için bu, doğuştan gelen bir temele dayalı olarak evrimleşmiş bir davranıştır" dedi.